nieuws

Kelners sterven vaker aan longkanker

Café

Obers en chauffeurs sterven vaker aan longkanker dan mannen met andere beroepen. Dat blijkt uit onderzoek onder mannen tussen 30 en 59 jaar in België. De kelners blijken zelfs 3,2 keer vaker aan longkanker te overlijden dan gemiddeld.

Kelners sterven vaker aan longkanker

Daarentegen hebben onderwijzers en professoren vier keer minder kans om te overlijden aan longkanker.

‘Wellicht heeft het te maken met de mogelijkheid die je tijdens de dagtaak hebt om te roken’, oppert onderzoeker Patrick Deboosere van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zaterdag in de Vlaamse krant De Morgen.

Roken of meeroken is volgens hem de oorzaak van 80 à 90 procent van de dodelijke gevallen van longkanker. Het onderzoek is gebaseerd op sterftes eind jaren negentig, dus nog voor het rookverbod in de horeca.

Reageer op dit artikel