nieuws

KHN én Videma claimen gelijk rechter

Café

Het wordt er voor horecaondernemers niet duidelijker op hoe om te gaan met Stichting Videma, de auteursorganisatie voor het uitzenden van tv-beelden in kroegen. Zowel Koninklijk Horeca Nederland (KHN) als de Videma claimen het gelijk van de rechter in een door Videma aangespannen kort geding.

KHN én Videma claimen gelijk rechter

‘Rechter stelt horecaondernemer in het gelijk’, kopt het persbericht van KHN. ‘Verbod op vertoning tv-beelden in twee cafés’, staat bovenaan het persbericht van Videma te lezen. Gisteren kwamen beide organisatie met informatie naar buiten in reactie op een vonnis van de rechtbank.

Duidelijk is dat KHN-lid café Royal Bar in Alphen aan den Rijn en café de Overtoom in Amsterdam geen tv-beelden meer mogen uitzenden zonder Videma te betalen. Dat heeft de rechter in twee afzonderlijke zaken bepaald. Hiermee lijkt Videma haar gelijk te halen.

KHN daarentegen eist zelf het gelijk van de rechter op. Volgens de branchevereniging is Videma niet zonder meer gemachtigd geld te innen van horecaondernemers die in hun bedrijf tv-beelden vertonen aan hun gasten.

Directeur Jeu Claes van KHN gooit in een reactie nog eens olie op het vuur. ‘Het moet nu een keer afgelopen zijn. Keer op keer meldt zich weer een nieuwe organisatie die beweert auteursrechten te kunnen incasseren. Videma moet eerst maar eens aantonen dat zij gerechtigd is om bedragen te innen’, aldus Claes.

In de Misset Horeca van vrijdag meer informatie over de strijd tussen KHN en Videma, inclusief reacties van enkele hoofdrolspelers.

Zie ook:

Cafébonje met Videma breidt uit

Reageer op dit artikel