nieuws

KHN: Ook rokers op de bon slingeren

Café

Niet alleen horecaondernemers maar ook rokers moeten beboet worden bij het overtreden van het rookverbod in de horeca. Dat stelt Koninklijk Horeca Nederland (KHN) op basis van recent onderzoek. Daaruit blijkt dat 91 procent van de Nederlanders vindt dat ook rokers op de bon moeten worden geslingerd.

KHN: Ook rokers op de bon slingeren

KHN wil dat minster Klink een boete voor de roker meeneemt in de uitwerking van zijn plannen voor een rookverbod per 1 juli 2008. ‘Voor ons is de conclusie duidelijk: beboet de roker. Bovendien is het de vraag of je juridisch gezien een horecaondernemer, die er alles aan doet om de wet na te leven, wel kunt beboeten voor het gedrag van gasten’, aldus KHN-directeur Jeu Claes.

Claes doelt op een recent onderzoek van TNS-NIPO. Daaruit blijkt dat 91 procent van de Nederlanders van mening is dat ook de roker, die ondanks een rookverbod in de horeca toch rookt, beboet moet worden.

Strafbaar

Uit het onderzoek blijkt verder dat 51 procent vindt dat zowel de roker als de horecaondernemer een boete moet krijgen. 39 Procent stelt dat uitsluitend de roker op de bon moet worden geslingerd.

Deze uitkomsten staan haaks op de plannen van het kabinet. Die wil dat alleen de horecaondernemer een boete krijgt bij overtreding van het rookverbod. Slechts 5 procent is het eens met de aanpak van minister Klink.

KHN vindt dat de minister op een aantal belangrijke punten de moeilijkste weg kiest. Claes: ‘De minister verwijst graag naar het buitenland, wanneer het over eventuele omzetverliezen gaat. Maar nu “vergeet” hij een paar zaken die in het buitenland wel geregeld zijn. Zo is in bijna alle landen ook de roker strafbaar’.

Boete

Claes vervolgt: ‘Ook stelt de minister beperkingen aan overkappingen op het terras. In het buitenland is daar geen sprake van. Dit betekent dat de omstandigheden waarin het rookverbod in ons land vorm krijgt, veel ongunstiger wordt dan in andere Europese landen’.

KHN wil dan ook dat het rookverbod in Nederland een gelijke vorm krijgt als in de rest van Europa. Daar hoort een boete voor de roker bij en soepel omgaan met roken buiten een horecazaak, zo concludeert KHN.

Zie ook

Reageer op dit artikel