nieuws

KHN steunt vertrouwenslijn afpersing

Café

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid & Justitie heeft op 1 juli 2011 de ‘vertrouwenslijn afpersing’ geopend. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil de kennis bij horecaondernemers over afpersing en de weerbaarheid vergroten.

KHN steunt vertrouwenslijn afpersing

De Vertrouwenslijn Afpersing is een telefoonnummer: 06-22962771. Ondernemers kunnen dit nummer dag en nacht bellen wanneer ze worden afgeperst of wanneer ze weten welke ondernemers in de nabije omgeving worden afgeperst.

Achter het nummer zit geen politieagent maar een vertrouwenspersoon. De eerste taak van de vertrouwenspersoon is het bieden van een luisterend oor en het geven van praktische raad en daad. Er wordt alleen aangifte bij de politie gedaan, wanneer de ondernemer en vertrouwenspersoon dit besluiten.

Hoe vaak afpersing plaats vindt, is niet bekend. In het rapport ‘je geld of je leven’ van Bureau Beke in 2007 wordt gesproken over 0,14 tot 1 procent van de ondernemers in Nederland. Vermoedelijk is het werkelijke aantal hoger omdat veel ondernemers uit angst voor represailles of schaamte geen aangifte doen.

KHN, VNO-MKB en Detailhandel Nederland hebben op zich genomen om de kennis bij ondernemers over afpersing en de weerbaarheid te vergroten. Dat doen ze via hun mediakanalen. Stichting M – bekend van Meldt Misdaad Anoniem) zet zich met name in om de kennispositie en anonieme meldingsbereidheid bij in eerste instantie Turkse en Chinese ondernemers te vergroten.

Reageer op dit artikel