nieuws

KHN terughoudend over alternatief voor Buma-taks

Café

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat sceptisch tegenover de nieuwe muziekdienst Byato, die zelfgecomponeerde achtergrondmuziek aanbiedt zonder dat er Buma/Stemra-heffingen betaald hoeven te worden.

KHN terughoudend over alternatief voor Buma-taks

Dat laat woordvoerder Joris Prinssen van KHN weten in De Telegraaf. Daarin staat te lezen dat afdrachtvrije muziek voor horeca en winkels beschikbaar komt via Byato.

‘Maar de scepsis is groot, nadat een soortgelijk initiatief enkele jaren geleden stuk liep toen er onder de afdrachtvrije nummers toch liedjes zaten waarvoor wel heffing gold. Op dat moment moet je namelijk alsnog het volle pond betalen’, aldus Prinssen.

Garantie

Byato-directeur Leon van Houwelingen laat in dezelfde krant weten dat zijn dienst absoluut heffingvrij is. Van Houwelingen: ‘Niet voor niets hebben we dit samen met een gespecialiseerde advocaat opgezet. Wij geven de garantie dat het afdrachtvrij is’.

Deelnemers van Byato krijgen een afdrachtvrij aanbod van muziek. Maandelijks wordt de collectie aangevuld tot tweehonderd nummers. De prijs van de dienst varieert van 120 tot 250 euro.

Van Houwelingen laat weten dat de eerste reacties overweldigend zijn. Van Houwelingen: ‘Het is dweilen met de kraan open, in positieve zin. Veel ondernemers bellen met de vraag waar ze dit product kunnen krijgen. De drempel door berichtgeving is lagen. Ik ben niet anti-Buma of anti-Sena. Ik vind het prima diensten en heb een warme band met die organisaties’.

KHN zelf kwam in 2005 met Hospitality Music, een omvangrijke database waar KHN-leden rechtenvrije muziek konden downloaden. De dienst werd zwaar bekritiseerd door Buma/Stemra, die zelfs dreigde met rechtszaken. Kort daarna trok KHN de stekker uit Hospitality Music.

Reageer op dit artikel