nieuws

KHN verliest rechtzaak tegen ‘zuipketen

Café

De Friese gemeente Wymbritseradiel hoeft drie jeugdketen in het dorp Heeg niet te sluiten. Dat heeft de Raad van State woensdag bekend gemaakt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wilde dat de keten de deuren zouden sluiten.

KHN verliest rechtzaak tegen ‘zuipketen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had het gemeentebestuur in 2009 verzocht om op te treden tegen de keten, omdat sprake zou zijn van cafés waarvoor drank- en horecawetvergunningen nodig zijn. De jeugdketen – zoals ze zichzelf liever noemen – beschikken niet over een vergunning.

De gemeente heeft op last van De Raad van State uitgezocht hoe de drankverstrekking in de keten te werk gaat. Nu blijkt dat in geen van de drieketen tegen betaling alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Eén keet schenkt helemaal geen alcohol.

Geen cafés

In de andere twee keten kopen de jongeren bij toerbeurt de alcoholhoudende drank zonder dat er verrekening plaatsvindt. Volgens het gemeentebestuur zijn de jeugdketen dus geen cafés, waarvoor een vergunning nodig is. Daarom heeft het gemeentebestuur zijn besluit om niet op te treden tegen de jeugdketen gehandhaafd.

KHN heeft de Raad van State per brief laten weten dat het zich kan vinden in deze beslissing, waarmee een einde is gekomen aan het geschil tussen het gemeentebestuur en KHN.

Horecavergunning

Deze uitspraak betekent niet dat alle jeugdketen in Nederland nu geen horecavergunningen meer nodig hebben. Voor elke keet zal het college van burgemeester en wethouders van de desbetreffende gemeente van geval tot geval moeten beoordelen of sprake is van een café of dat het gaat om een zogenoemde verlengde huiskamer, zoals in het geval van Wymbritseradiel, aldus een persverklaring van de Raad van State.

Reageer op dit artikel