nieuws

KHN wil accijnsverhoging op alcohol

Café

Koninklijk Horeca Nederland (KHN), Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) pleiten voor 1 procent extra accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken. Dat geld willen ze gebruiken om alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan.

KHN wil accijnsverhoging op alcohol

Dat heeft een woordvoerster van de Stiva bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Het geld moet in speciaal fonds komen dat ervoor zorgt dat er genoeg financiële ondersteuning is om het alcoholgebruik onder jongeren te ontmoedigen, bijvoorbeeld door speciale campagnes.

De accijnsverhoging is een van de drie punten in een pakket aan voorstellen die de organisaties in een brief aan het kabinet hebben gestuurd. Ze hopen dat de ministerraad deze voorstellen meeneemt als de zogenoemde Alcholbrief in de ministerraad wordt behandeld. Volgens de woordvoerster is dat komende vrijdag.

De Koninklijke SlijtersUnie, de branchevereniging voor zelfstandige slijters, heeft inmiddels fel uitgehaald naar de jongste alcoholplannen. Voorzitter Miranda Korendijk van de SlijtersUnie noemt het plan ‘afschuiven van verantwoordelijkheid’.

Reageer op dit artikel