nieuws

KHN wil € 100.000.000 van brouwers

Café

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) eist dat brouwerijen per direct een prijsverlaging doorvoeren voor bier. Bovendien bereidt de belangenbehartiger een claim tegen de brouwerijen voor. Die claim gaat minimaal 100 miljoen euro bedragen.

KHN wil € 100.000.000 van brouwers

Dat heeft directeur Jeu Claes van KHN woensdagmiddag gezegd op een ingelaste persconferentie naar aanleiding van de opgelegde bierboetes voor brouwerijen.

‘We hebben bovendien een claim in voorbereiding om ondernemers schadeloos te stellen’, aldus Claes, die denkt dat de claim minimaal 100 miljoen euro gaat bedragen. ‘Iedere dag wanneer de bierbrouwers de prijzen niet verlagen, neemt de claim toe’, aldus Claes in een radio-interview voor BNR Nieuwsradio.

Claes: ‘KHN strijdt al jaren voor marktwerking en transparantie van de biermarkt en inkoopprijzen van bier. De boetes die door de Europese Commissie zijn opgelegd, bevestigen dat ondernemers te veel hebben betaald.’

De bierboete van de EU gaat over de periode 1996 tot 1999. ‘Na 1999 zijn de prijzen zeker niet omlaag gegaan, maar zijn ze juist meer gestegen’, aldus Claes. Daarom roept KHN de brouwerijen op de prijzen vanaf woensdag te verlagen. De prijs van een biertje kan mogelijk tussen de 5 procent en een kwart omlaag gaan. Dat hangt ook af van de houding van de brouwerijen.

KHN heeft laten weten een scheiding te willen zien in de rollen van bierbrouwers om zo de prijstransparantie te waarborgen. Het gaat hierbij om de kerntaak van het leveren van bier, de financiering en de verhuur van onroerend goed.

Reageer op dit artikel