nieuws

Kinderarts: ‘Alcoholgrens mag naar 21 jaar

Café

De leeftijdgrens voor het drinken van alcohol mag worden verhoogd naar achttien jaar, maar nog liever naar 21. Dat zegt kinderarts Nico van der Lely. Van der Lely reageert op het schrikbarend aantal toegenomen comazuipers afgelopen jaar.

Kinderarts: ‘Alcoholgrens mag naar 21 jaar

Uit het rapport ‘Alcoholintoxinaites bij jongeren in Nederland’ blijkt dat het aantal geregistreerde comazuipers afgelopen jaar met 37 procent is gestegen naar 684. Verder blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de jongeren die door overmatig alcoholgebruik in het ziekenhuis belanden vijftien jaar is.

De meeste jongeren die in het ziekenhuis komen zijn buiten bewustzijn, gemiddeld ongeveer drie uur. Sommigen zijn zelfs 48 uur buiten bewustzijn. Een op de tien jongeren belandt op de intensive care.

Wet overtreden

Volgens Van der Lely kunnen kinderen te makkelijk alcohol kopen. ‘Zeker 65 kinderen van onder de zestien jaar verklaarden zelf alcohol te hebben gekocht. De Drank- en Horecawet wordt dus met gemak overtreden. Ik zou willen dat de leeftijd wordt opgehoogd naar achttien, of nog liever, 21 jaar en dat er strenger wordt gehandhaafd’, aldus Van der Lely in De Telegraaf.

Reageer op dit artikel