nieuws

Kleines cafés verdwijnen uit straatbeeld

Café

Kleine cafés zullen uit het straatbeeld verdwijnen als de overheid streng blijft controleren op handhaving van het rookverbod. Dat meldde de stichting Red de kleine horecaondernemer naar aanleiding van het Kamerdebat van dinsdag over het rookverbod.

Kleines cafés verdwijnen uit straatbeeld

De stichting behartigt de belangen van ruim negenhonderd kleine zaken die moeite zouden hebben het hoofd boven water te houden. Ze hebben de middelen en ruimte niet om een aparte rookruimte in te richten, waardoor de rokende klanten wegblijven.

Volgens de stichting is de bewering van minister Ab Klink van Volksgezondheid dat het rookverbod door 95 procent van de horeca wordt nageleefd, een verkeerde voorstelling van zaken. ‘Hij telt horecabedrijven als restaurants, hotels en fastfoodketens ook mee. Deze bedrijven waren voor het rookverbod al grotendeels rookvrij. Bij de cafés en met name de kleine cafés ligt het percentage veel lager, op 79 procent’, aldus de stichting.

De belangenorganisatie concludeert na drie maanden rookverbod dat de kleine horecabaas niet in staat is het verbod te handhaven. ‘En dat is niet omdat kleine ondernemers het leuk vinden de wet te overtreden, maar omdat ze niet anders kunnen. Ze gaan failliet door het rookverbod.’

Kijk ook eens op onze speciale rookpagina

Reageer op dit artikel