nieuws

Klink: geen compensatie omzetverlies

Café

Minister Ab Klink van Volksgezondheid blijft erbij dat hij kleine kroegen niet kan compenseren voor omzetverlies door het rookverbod. Dat zei de minister dinsdag na afloop van een overleg met brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Klink: geen compensatie omzetverlies

‘Compensatie is buitengewoon lastig’, zei Klink. De overheid kan pomphouders in grensstreken ook niet gaan compenseren voor omzetverlies als de benzineaccijnzen omhoog gaan. Hetzelfde geldt voor paddohandelaren die getroffen worden door het verbod op de paddestoelen.

Klink is er ook niet van overtuigd dat het rookverbod tot een omzetdaling in de horeca heeft geleid. Enkele weken geleden meldde KHN dat uit onderzoek blijkt dat sinds de invoering van het rookverbod per 1 juli de omzet in café met 26 procent is teruggelopen en in discotheken met 31 procent. De helft van de omzetdaling werd toegeschreven aan het rookverbod.

Handhaving

Klink beloofde de Tweede Kamer al eerder te kijken naar nadelen die kleine kroegen mogelijk ondervinden omdat zij geen rookruimte kunnen inrichten. ‘Mijn denken staat niet stil. Ik ben altijd bereid naar nieuwe ontwikkelingen te kijken, maar ik zie nu geen reden om van mijn lijn af te wijken.’

Het verwijt dat hij met harder optreden had kunnen wachten tot er meer duidelijkheid is over de problemen van kleine horecagelegenheden, werpt de minister ver van zich. Hij wijst op het georganiseerde verzet tegen het rookverbod dat nu de kop op steekt. ‘Je bent geen knip voor de neus waard als je de handhaving nu niet op orde hebt.’

Reageer op dit artikel