nieuws

Klink wil snel alcoholbeleid aanpassen

Café

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink hoopt dat de huidige Tweede Kamer zijn wijziging van de Drank- en Horecawet nog wil behandelen. Dat heeft hij donderdag gezegd. Door de wijziging kunnen gemeenten alcoholgebruik door jongeren gemakkelijker bestrijden.

Klink wil snel alcoholbeleid aanpassen

Dat alcoholgebruik is reden tot grote zorg, aldus Klink. Hij zou het betreuren als de Kamer de aanpassing ‘controversieel’ verklaart en dus niet bespreekt. Nederland steekt als het om drankgebruik bij jongeren gaat ongunstig af bij anderen landen, aldus Klink. Drank heeft bovendien een slechte invloed op de hersenen van jongeren en dus op hun schoolloopbaan.

In het wetsvoorstel wordt het toezicht op de Drank- en Horecawet gedecentraliseerd naar de gemeenten. De gemeentelijke mogelijkheden om minimale toegangsleeftijden voor horecabezoek te stellen, worden uitgebreid. Ook mogen de gemeenten zich bemoeien met prijsacties als happy hours. Kinderen beneden de zestien mogen verder niet meer drank in de buurt hebben op straat en de gemeenten mogen experimenteren met verboden op verkoop van bier en wijn beneden de achttien in plaats van beneden de zestien.

De VVD voelt er helemaal niets voor om de nieuwe drankregels nog te gaan bespreken. Met de meeste maatregelen zijn de liberalen het niet eens, zegt Kamerlid Halbe Zijlstra. Het experiment met de leeftijdsgrens zal er alleen maar toe leiden dat jongeren gaan stappen in de gemeente waar je al op je zestiende kunt drinken. Strenge straffen voor supermarkten die tot drie keer toe drank aan te jonge klanten verkopen, vallen ook slecht bij de VVD.

In de strijd tegen drugs wil CDA-Tweede Kamerlid Cisca Joldersma een registratiesysteem voor verslaafde blowers. Ze vindt het ‘te gek voor woorden’ dat mensen op het ene moment behandeld worden voor hun verslaving en vervolgens gewoon naar de coffeeshops kunnen. PvdA’er Lea Bouwmeester vindt dat voor verslaafde wietgebruikers de behandeling veel toegankelijker moet worden. Dat zet in haar ogen meer zoden aan de dijk dan registratie.

Reageer op dit artikel