nieuws

Koffiegrootheid Louis Claus overleden

Café

Louis Claus is overleden. De eigenaar van het bekende Nijmeegse café De Blonde Pater is na een lang ziekbed maandag 12 juli overleden. Louis Claus was vooral bekend vanwege zijn niet af te stoppen passie voor koffie. Claus leverde als mentor diverse Nederlandse koffiekampioenen af.

Koffiegrootheid Louis Claus overleden

Twaalf jaar geleden begon bij Claus de passie voor koffie, weet de eerste baristakampioen van Nederland, Jeroen Veldkamp. Claus kocht een Kees van den Westen-machine en kreeg er een instructie-dvd bij.

‘Louis was een prachtmens die een groot deel van zijn leven heeft gewijd aan de totstandkoming van de espressocultuur in Nederland. Hij heeft Nederland internationaal op de koffiekaart gezet’, zegt Veldkamp.

‘In 2002 bij het eerste NK Barista heb ik hem leren kennen. Wat hij deed, opende de ogen bij anderen. Hij had goed gekeken naar de instructie-dvd. Louis had een ongekende passie voor koffie en wist dat over te dragen op anderen’, aldus Veldkamp.

Familieman

‘Je hebt gevers en nemers’, stelt Veldkamp. ‘Louis was duidelijk een gever. Hij stond altijd klaar voor anderen met tips en adviezen. Het was een lieve, bescheiden familieman’.

Claus leverde vanaf begin deze eeuw kampioen na kampioen af bij koffiewedstrijden. Veldkamp: ‘Rose van Asten, Liesbeth Sleijster, Claudie Donderwinkel. Allemaal komen ze uit zijn stal. Het waren koffiedochters voor hem. We noemden het wel eens gekscherend zijn harem. Hij gaf ze alle ruimte om te trainen en te zich ontwikkelen. Louis was een ware mentor’

Lang ziekbed

Claus was een familieman en horecaman in hart en nieren. Drie jaar geleden werd kanker bij hem ontdekt. Maandag 12 juli 2010 is hij na een lang ziekbed overleden.

Louis Claus is 49 jaar geworden.

Reageer op dit artikel