nieuws

Kooistra: ‘Ik doe niets fout

Café

Horecaondernemer Sjoerd Kooistra vindt dat hij niets fout heeft gedaan door de gemeente Amsterdam niet op de hoogte te stellen van de aandelenoverdracht die hij eerder dit jaar deed.

Kooistra: ‘Ik doe niets fout

Volgens hem heeft de gemeente hier niets mee te maken en is hij alleen een verklaring verschuldigd als er iets in het bestuur van zijn bedrijf Gouden Kooi BV verandert. ,,Ik ben gewoon bestuurder gebleven”, zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Barend en Van Dorp.

De gemeente roept Kooistra deze week nog op het matje om opheldering te vragen over de verandering in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daaruit blijkt dat de horecatycoon dit jaar het enige aandeel van Gouden Kooi heeft overgedragen aan zijn nicht, die al jaren voor hem werkt.

De horecaondernemer zegt niets te vrezen omdat hij naar eigen zeggen volledig openheid van zaken heeft gegeven over zijn praktijken. ‘Ik voel me gediscrimineerd. Vorig jaar is een onderzoek gehouden en zijn afspraken gemaakt. Daar houd ik me aan. Ik heb transparantie aangeboden.’

De horecaondernemer kwam onder vuur te liggen door faillissementen van enkele van zijn zaken. Hij werd ervan verdacht dat hij de horecagelegenheden expres bankroet liet gaan. Kooistra staat erom bekend dat hij cafés voor een percentage van de omzet verhuurt. Als de zaak dan failliet gaat, is de horecaondernemer niet aansprakelijk.

De gemeente Amsterdam ontdekte vorig jaar dat er inderdaad een patroon bestond in de wijze waarop Kooistra’s bedrijven failliet gingen. Om te voorkomen dat de gemeente hem geen exploitatievergunningen meer zou verlenen, beloofde hij dat hij aandeelhouder zou worden van Gouden Kooi BV. Op die manier kon hij aansprakelijk worden gesteld voor het geval zijn zaken bankroet gaan en draait niet de gemeente voor het faillissement op.

Reageer op dit artikel