nieuws

Kooistra ruilt InBev in voor Heineken

Café

Sjoerd Kooistra kondigt een grote overstap van bierbrouwer aan. De horecatycoon wisselt in maar liefst dertig zaken InBev in voor Heineken. Volgens Kooistra is de aandacht van InBev verslapt.

Kooistra ruilt InBev in voor Heineken

De grote wisseling vindt voornamelijk plaats in Groningen. Ook in Amsterdam gaan er dingen veranderen. Zo gaat het Amsterdamse Luxembourg per 1 juli na zestien jaar over van InBev op Heineken.

Kooistra zegt in goed overleg te breken met InBev. Veel contracten liepen af. Wel moest hij in een aantal gevallen beëindiging afdwingen met het dreigen van een kort geding.

‘De aandacht was eraf’, zegt Kooistra over het stopzetten van InBev in dertig van zijn zaken. ‘Er dreigde verloedering. Daar wil ik niet op wachten. Je moet ingrijpen. Naar je eigen pachters kun je dit niet maken.’

De relatie tussen Kooistra en InBev werd minder door vele personeelswisselingen, zegt Kooistra. ‘Sinds het vertrek van mijn vaste contactpersoon heb ik met zeventien personen te maken gehad. Sommige van mijn pachters hebben twee jaar geen vertegenwoordiger gezien. Als ze naar het hoofdkantoor in Breda bellen, krijgen ze een callcenter’.

Tien zaken van Kooistra, vooral in het zuiden van het land, blijven bij InBev. Daarnaast heeft Kooistra nu zestig zaken waar Heineken wordt getapt. Verder doet hij met vier bedrijven zaken met Grolsch.

Woordvoerder Ronald Panis van InBev laat in een reactie weten het jammer te vinden een klant te verliezen, maar stelt dat het om een gezamenlijke opzegging gaat. ‘En daar komt bij dat Kooistra wel gewoon klant blijft met andere zaken.’

Reageer op dit artikel