nieuws

Kooistra terug op werkvloer in Amsterdamse zaken

Café

Sjoerd Kooistra gaat zich de komende tijd meer bemoeien met de exploitatie van horecazaken in Amsterdam. Dat laat de geplaagde horecatycoon weten in het NRC Handelsblad. Kooistra heeft zelfs een woning gekocht aan de Herengracht, om zo kort op zijn zaken te zitten.

Kooistra terug op werkvloer in Amsterdamse zaken

Kooistra wil zich nadrukkelijker bemoeien met de exploitatie van Amsterdamse zaken. Vandaar de aanschaf van een woning in Amsterdam. ‘Dertien zaken in Amsterdam heb ik verpacht aan Leidsche Hoek BV. Ik heb vervolgens via mijn dochteronderneming Gouden Kooi BV een meerderheidsbelang in de Leidsche Hoek genomen. Ik heb nu als directeur en aandeelhouder de bevoegdheid om me met die dertien zaken te bemoeien. Eigenlijk keer ik terug naar de werkvloer.’

De Groningse horecaondernemer ontkent dat hij voor deze werkwijze kiest na druk van de gemeente Amsterdam. ‘De gemeente wilde graag dat ik als bedrijfsleider bij de zaken geregistreerd zou staan. Dat is nu gebeurd, maar dat betekent niet dat ik persoonlijk aansprakelijk heb. Dat zijn de bestuurders. Ik verpacht nog steeds de zaken.’

Op de vraag of Kooistra toch toegeeft aan de gemeente, antwoordt hij: ‘Zeker niet. Toevallig valt dit besluit samen met alle publiciteit, maar ik doe dit gewoon omdat ik het leuk vind. Ik laat me ook echt niet door een gemeentelijke commissie mijn plezier in het werk bederven. Ik doe wat ik wil.’

Kooistra kwam afgelopen maanden in het nieuws omdat veel van zijn kroegen failliet gingen. Sommige zelf meerdere malen. In de horecawereld werd vervolgens over de ‘methode-Kooistra’ gesproken. Een werkwijze waarbij pachters failliet gingen, nadat ze een tijd lang structureel geen premies afdroegen aan onder andere het UWV. Ook leveranciers werden in sommige gevallen niet betaald.

Reageer op dit artikel