nieuws

Kritiek op wet-Bibob uit onverwachte hoek

Café

De wet-Bibob heeft kritiek gekregen uit onverwachte hoek. In een woensdag verschenen rapport plaatst de gemeente Amsterdam er enkele kritische kanttekeningen bij. Dit terwijl de hoofdstad grootgebruiker en fervent voorstander van de wet is.

Kritiek op wet-Bibob uit onverwachte hoek

Gemeenten kunnen horeca- of seksondernemers die een vergunning aanvragen, sinds 2003 laten screenen door het bureau Bibob. Dat kijkt op basis van gegevens van justitie of de Belastingdienst of zij hun licentie mogelijk misbruiken voor criminele praktijken, zoals witwassen. In dat geval kan de vergunning worden geweigerd.

Amsterdam vindt dat de wet op enkele belangrijke punten moet worden aangepast. Zo vindt de gemeente het jammer dat het bureau Bibob geen aanvullend onderzoek meer doet als het eenmaal een advies heeft uitgebracht. Dit is onhandig als een ondernemer bijvoorbeeld met ontlastende informatie op de proppen komt. De enige optie is dan een geheel nieuw onderzoek te laten doen. Dat kost veel tijd.

Fikse voorsprong

De hoofdstad dringt er verder bij het Rijk op aan dat ondernemers en hun advocaten een kopie krijgen van Bibob-adviezen. Nu mogen zij die alleen maar komen inzien en er aantekeningen van maken. Dit terwijl de juristen van de gemeente wel een exemplaar krijgen. Die hebben daardoor een fikse voorsprong tijdens rechtszaken.

Wat dat laatste punt betreft, maakte het kabinet eind vorig jaar al bekend de wet te gaan aanpassen. Volgens de gemeente neemt de regering ook de andere punten van kritiek serieus. ‘Ons baart echter zorgen dat daar de nodige tijd mee gemoeid zal zijn.’

Yab Yum

Ondernemers en hun advocaten uiten al langer fikse kritiek op de wet-Bibob. Zij wijzen erop dat ondernemers die ooit in de fout zijn gegaan, daar de rest van hun zakelijk leven last van kunnen hebben.

Ook storen zij zich eraan dat het bureau een ondernemer niet hoort, voordat het een advies uitbrengt. Die kan zich pas tijdens de bezwaarprocedure of in de rechtszaal tegen beschuldigingen verweren. ‘Het bevreemdt mij heel erg dat de onderzoeker nooit eens contact opneemt met degene over wie het gaat’, zegt advocaat Rob IJsendijk, die onder meer het Amsterdamse luxebordeel Yab Yum vertegenwoordigde in een Bibob-procedure.

Jaarverslag

Het aantal door het bureau Bibob uitgebrachte adviezen steeg de afgelopen jaren enorm. In 2006 waren het er nog maar 158, een jaar later al 263. Hoeveel het er in 2008 waren, wordt binnenkort bekend, als het jaarverslag naar de Tweede Kamer gaat. De gemeente Amsterdam vraagt de meeste adviezen aan. Ook Maastricht, Rotterdam, Den Haag en Roosendaal maken veel gebruik van de wet.

Yab Yum was een van de zaken die de deuren moest sluiten na een Bibob-procedure. Sekstheater Casa Rosso in de hoofdstad hangt hetzelfde lot boven het hoofd. Ook 92 prostitutieramen op de Achterdam in Alkmaar moeten misschien dicht.

Reageer op dit artikel