nieuws

Kroegbazen op de vuist bij kort geding

Café

Cafébazen zijn dinsdagmorgen voor het Paleis van Justitie in Den Haag op de vuist gegaan met bewakers. Ze hadden zich daar verzameld om het kort geding tegen de staat bij te wonen, waarin werd geëist het verbod voor kleine horecazaken uit te stellen.

Kroegbazen op de vuist bij kort geding

In de rechtszaal zou slechts plaats zijn voor 64 mensen, maar volgens RTV Noord stonden er wel honderd kroegbazen op de stoep. Sommige café-eigenaren probeerden toch binnen te komen, maar zij werden hardhandig buitengezet door de bewaking. Volgens woordvoerder Jan Timmer van het anti-rookverbodteam Holwierde hing er een dreigende sfeer en zijn er rake klappen gevallen.

‘De buurtcafés hebben niet de mogelijkheid om een aparte rookruimte te creëren’, zegt Timmer in De Telegraaf. Sommige verenigingen zijn volgens hem echt aangewezen op de kroegen in het dorp om bij elkaar te komen. ‘Maar deze, veelal rokers, worden geweerd en komen niet terug. En we verwachten daarvoor in de plaats echt niet 100.000 astmapatiënten terug, die wel ineens voor de deur staan. We voelen ons gediscrimineerd.’

De uitspraak van het kort geding is morgen.

Bekijk hieronder een filmpje van RTV Noord:


Meer weten over het rookverbod? Kijk op onze speciale rookpagina

Reageer op dit artikel