nieuws

Laatste optreden Muskee in café Hofsteenge

Café

John Hofsteenge is diep getroffen door het overlijden van blueslegende Harry Muskee. Zijn gelijknamige café in Grolloo, nummer 43 in de Misset Horeca Café Top 100, fungeert deze dagen als bedevaartsoord voor rouwende fans. ‘Heel bijzonder dat hij zijn laatste optreden heeft gedaan in mijn zaak.

Laatste optreden Muskee in café Hofsteenge

Bij het Drentse café is het dezer dagen een komen en gaan van fans die afscheid nemen van de maandagavond op 70-jarige leeftijd overleden leadzanger van de band Cuby and The Blizzards. ‘Hij kwam al in het café van mijn ouders toen hij zes was en zijn eerste optreden vond ook hier plaats.’

Museum

Vorig jaar juni trad Harry Muskee voor het laatst op tijdens een tweedaags bluesfestival bij zijn stamcafé Hofsteenge. ‘Er kwamen 2500 mensen op af. 200 meter van mijn café is 1 juni een museum geopend en we hebben nu al meer dan 2500 betalende bezoekers gehad.’

Gisteren was er veel bezoek van media. ‘Harry was ziek en we wisten dat dit moment een keer zou komen. Ik heb ze allemaal te woord gestaan, zoals het ook zou passen in de geest van Harry. Maar toen ze me vroegen om wat van zijn nummers op te zetten, werd ik zelf wel even emotioneel.’

Afscheid nemen

Hofsteenge is het kloppend hart van alles wat zich rondom de band afspeelde. ‘Vrijdag is er in het museum gelegenheid om afscheid te nemen en daarna is er een samenkomst in het café. Voor mijn deur staat een beeld van Harry, ik doe de mechandising van Cuby and the Blizzards en ik heb zitting in de stichting die we hebben opgericht ten behoeve van het behoud van het erfgoed van Harry Muskee.’

Wat dit betekent voor de toekomst, is voor Hofsteenge ook een vraag. ‘Een bedevaartsoord is wellicht wat zwaar omschreven, maar de blues leeft hier wel voort. Zijn geboortedag en de sterfdag, dat blijven toch bijzondere momenten.’

Reageer op dit artikel