Later pas alcohol drinken effectief

Later pas alcohol drinken effectief

Jongeren die op latere leeftijd beginnen met het drinken van alcohol, drinken minder dan leeftijdsgenoten die wel eerder zijn gaan drinken. Deze onderzoeksresultaten zouden toch pleiten voor het optrekken van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar. Iets dat de nieuwe Drank- en Horecawet gelukkig parkeert.

In de nieuwe wet die 1 januari of 1 juli 2012 in gaat, is wel opgenomen dat jongeren onder de zestien jaar zelf ook strafbaar zijn als ze in de horeca drinken.

Dat jongeren die later beginnen met alcohol, minder drinken blijkt na onderzoek van de Universiteit Utrecht onder drieduizend jongeren jonger dan 16 aar en hun ouders.

Veel ouders denken dat een verbod op alcohol geen zin heeft. Hun kinderen zouden dan alleen maar meer gaan drinken. Volgens de onderzoekers is het tegendeel waar en werkt het als ouders streng zijn en heldere regels stellen.

Als jongeren zich bewust zijn van de nadelen van alcoholgebruik op jonge leeftijd, drinken ze ook meestal minder dan hun leeftijdsgenoten.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.