nieuws

Leefbaar Rotterdam in geweer tegen verplichte sluitingen

Café

Leefbaar Rotterdam gaat het opnemen voor kleine kroegen die kopje onder dreigen te gaan omdat ze op bevel van de burgemeester zijn gesloten vanwege een incident. De ondernemers hebben naar eigen zeggen alle beveilingsmogelijkheden toegepast en staan daarom machteloos.

Leefbaar Rotterdam in geweer tegen verplichte sluitingen

Dat meldt Metro, dat op de eigen website uitgebreid aandacht besteed aan de ontstane situatie. Ondernemers die de afgelopen periode zijn getroffen door verplichte sluitingen, zitten met de handen in het haar. Volgens hen hebben ze gedaan wat mogelijk was, maar kunnen ze zelfs daarmee niet voorkomen dat ze de dupe worden van overlast of criminaliteit.

In het artikel wordt Kowah Hon, eigenaar van nachtcafé Bonaparte, geciteerd. Hij moest zijn zaak vorige maand sluiten, omdat eind maart een bezoeker werd opgepakt. Een van zijn gasten bleek in het bezit te zijn van een pistool en cocaïne toen hij terugkwam nadat hij buiten had staan bellen. De politie had hem waarschijnlijk drugs zien verkopen en omdat hij bij hem in de zaak werd opgepakt, was Hon de pineut.

Hon zegt camera’s in en buiten zijn zaak te hebben en staat zelf aan de deur omdat een portier te duur is. Hij mag niet fouilleren. De sluiting is voor een half jaar, daarna moet een nieuw ondernemersplan worden ingediend en beslist de gemeente of hij weer open mag. ‘Tegen die tijd ben ik failliet’, aldus de ondernemer tegen Metro.

Leefbaar Rotterdam laat in hetzelfde artikel weten dat het vindt dat de gemeente te zwart-wit handelt bij het toepassen van burgemeestersbesluiten. De partij komt eind deze zomer met een initiatiefvoorstel ‘in het voordeel van de horecaondernemer’. Zij is van mening dat cafés in sommige gevallen ten onrechte zijn gesloten, omdat de eigenaren geen verwijten kunnen worden gemaakt en machteloos staan als er ‘een gek binnen loopt’.

Reageer op dit artikel