nieuws

Leidse horeca rookvrij

Café

Niet alleen voor auto’s met stinkende uitlaatgassen is komende zondag in Leiden geen plaats. Ook smeulende sigaretten, rokende sigaren en overvolle asbakken gaan in de ban. De gemeente Leiden heeft de plaatselijke horeca opgeroepen een dag lang hun zaak rookvrij te houden.

Leidse horeca rookvrij

Aan de actie ‘Geef Leiden Lucht’ werken 25 cafés en restaurants mee. Het initiatief is in samenwerking met onder meer het Astma Fonds, Milieudefensie, het Platform Gehandicapten Leiden en Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

‘Vooral de medewerking van die laatste is opvallend’, aldus een woordvoerder van het Astma Fonds. ‘Maar we willen iedereen aantonen dat een rookvrije onderneming gewoon gezellig kan zijn. In sommige landen om ons heen geldt al een rookverbod en daar blijkt het goed te werken.’

Het Astma Fonds hoopt nog meer restaurants en cafés in Leiden over de streep te trekken. ‘Schone lucht is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid.’ Met posters en ballonnen kunnen de deelnemers duidelijk maken dat hun gelegenheid zondag rookvrij is. ‘Het zou natuurlijk mooi zijn als de eigenaren in de toekomst hun zaak ook rookvrij houden’, aldus de woordvoerder.

De horecaondernemer die op de creatiefste wijze invulling weet te geven aan de rookvrije zondag, krijgt een prijs. Een jury met daarin onder anderen de directeur van het Astma Fonds, Michael Rutgers, beoordeelt de deelnemers. Wethouder John Steegh overhandigt vrijdag 22 september de oorkonde aan de winnaar.

Reageer op dit artikel