nieuws

Leidseplein krijgt kwaliteitstaxi’s

Café

Behalve op de standplaats bij het Centraal Station (CS) mogen in de toekomst ook op het poplaire horecagebied Leidseplein in Amsterdam alleen nog zogeheten kwaliteitstaxi’s klanten oppikken.

Leidseplein krijgt kwaliteitstaxi’s

Dat zei wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer woensdag tegen de gemeenteraad. Volgens hem is de invoering van deze maatregel bij het CS zo’n succes, dat die elders navolging dient te krijgen.

Herrema zei dat het Leidseplein ‘zo gauw als verantwoord is’ exclusief toegankelijk wordt voor kwaliteitstaxi’s. Zo moeten er eerst voldoende van deze chauffeurs zijn. Ook moet de gemeente nog onderzoeken hoe zij bijvoorbeeld ongekwalificeerde ondernemers van het plein kan weren.

Op de standplaats bij het CS mogen sinds begin maart alleen nog kwaliteitstaxi’s komen. Zij moeten onder meer beschikken over voldoende stratenkennis en een landelijk taxikeurmerk.

Met de maatregel wilde de gemeente een einde maken aan de wanorde op de standplaats. Chauffeurs weigerden er steevast korte ritjes en maakten regelmatig ruzie met verkeersregelaars, klanten en elkaar.

Herrema herhaalde woensdag dat hij bijzonder tevreden is over de invoering van de kwaliteitstaxi’s. Zo heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat hem na controles laten weten dat deze chauffeurs tot de besten behoren die in de grote steden rondrijden.

Bij de opening van de nieuwe standplaats bij het CS begin maart waren er 150 kwaliteitstaxi’s in Amsterdam. Inmiddels is dat aantal verdubbeld. Herrema zei dat het nu ‘op naar de vijfhonderd’ is.

Reageer op dit artikel