nieuws

Leidseplein toneel van taxidrama met dode

Café

Op het Leidseplein in Amsterdam is afgelopen weekend een klant van een taxi doodgeslagen door een taxichauffeur. Al geruime tijd gaat het niet goed met de taxi’s bij het grote horecaplein. Ze zouden onbeschoft zijn en woekerprijzen hanteren.

Leidseplein toneel van taxidrama met dode

De taxiwereld in Amsterdam heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Een 37-jarige taxichauffeur zou een 44-jarige man zondagochtend op het Leidseplein zodanig hebben mishandeld dat hij is overleden. Het slachtoffer wilde vermoedelijk een taxi nemen, toen om nog onbekende reden ruzie ontstond. De politie heeft de vermoedelijke dader opgepakt, aldus een woordvoerder.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam reageerde geschokt op het nieuws. Hij noemde de gebeurtenis ‘vreselijk’ en ‘verschrikkelijk’. Hij zei in het NOS-journaal dat er nu ‘verdomd snel een nieuwe taxiwet moet komen’.

Hulpverleners moesten na de mishandeling op het Leidseplein het slachtoffer ter plekke reanimeren. Dat lukte, maar zondagmiddag overleed de man alsnog aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Sectie moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak was.

Het misdrijf gebeurde rond tien voor half vijf op de taxistandplaats bij het Leidseplein. Er zijn al tijden veel klachten over de chauffeurs op die plek. Ze zouden korte ritten weigeren, veel te hoge prijzen vragen, ruzie maken met elkaar en klanten intimideren. Ook elders in Amsterdam zijn er veel problemen met taxi’s.

De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer) noemde het incident ‘een absoluut dieptepunt in de taxiwereld en iets wat absoluut niet te tolereren is’. Hij is van plan noodmaatregelen te nemen op het Leidseplein. Waarschijnlijk staan daar al volgend weekeinde extra toezichthouders en politieagenten.

Volgens David Feenstra van de Heineken Hoek op het Leidseplein zijn er veel opstootjes op de standplaats. ‘’s Nachts staat hier ander volk: veel jonge Marokkanen. Het zijn struikrovers. Ze troeven elkaar klanten af en roepen: “Bij mij is het goedkoper”. Ze rijden achteruit vooraan in de rij. Of ze vragen een mooi meisje bij heb in de taxi te komen. Als ze weigert, wordt zo voor hoer uitgescholden’, aldus Feenstra in Het Parool.

Reageer op dit artikel