Mogelijk vingerscan Tilburgse horeca

Mogelijk vingerscan Tilburgse horeca

De Tilburgse politiek buigt zich over de mogelijke invoering van een vingerscan in de horeca. Tilburger Dennis de Haan heeft daarover een burgerinitiatief ingediend. De lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) reageert woest.

‘Het voornaamste doel is om het uitgaan veilig en weer leuk te maken, en de raddraaiers te weren in het uitgaansleven’, aldus De Haan in De Volkskrant over zijn idee.

Iedere cafébezoeker moet volgens De Haan voor binnenkomst zijn vinger laten scannen. Die scan wordt vergeleken met gegevens uit een database met gegevens van alle bezoekers ofwel uitsluitend de gegevens van mensen die eerder over de schreef zijn gegaan. Op basis van de vingerscan wordt bepaald of de bezoeker naar binnen mag.

‘Ik ga wel eens stappen, maar ik hou er niet zo van want het is niet zo gezellig in Tilburg. Niet dat ik me onveilig voel, maar je hoort en leest veel’, zegt hij in het Brabants Dagblad.

Vaste gasten

De Tilburgse afdeling van KHN is niet enthousiast over het plan. Voorzitter Coran van Iersel ziet geen reden voor zo’n zwaar middel. ‘Tijdens het Festival van het Levenslied waren er 135.000 bezoekers en de politie melde zelfs dat er minder incidenten waren dan op normale stapavonden’, zegt hij in een radio-interview met Omroep Brabant.

Ook maakt hij zich zorgen over de praktische kant: ‘Wie bepaalt wie wel en niet moet scannen? Moet ik al mijn vaste gasten elke keer hun vinger laten scannen? En gaat het alleen gelden voor stapcafés, of ook bij McDonald’s?’

‘Het irriteert me gigantisch dat er geen vooroverleg met de horeca geweest is. Ik moet het uit de krant lezen. Ik zie het nut niet van het geheel.’

Eén overtreding

Volgens De Haan worden amokmakers nu nauwelijks gestraft. Met de uitgaansscan kunnen raddraaiers maar één overtreding maken. Daarna is het voor hen bij alle café en disco’s afgelopen, voor een nader te bepalen periode, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Tilburg heeft al goede ervaringen met vingerscanapparaten. De Tilburgse zwembaden en het ijssportcentrum werken er al mee. En het werkt, aldus de gemeente. Overlast en criminaliteit zijn afgenomen, schrijft het Brabants Dagblad.

Maar of ook alle stappers in Tilburg aan de vingerscan moeten geloven, valt nog te bezien. Eerst moet de commissie Modern Bestuur een advies uitbrengen aan de gemeenteraad. Daarna kan de raad opdracht geven aan het college om een haalbaarheidsonderzoek te doen.

De burgerinitiatiefnemer stelt voor dat gemeente en horeca gezamenlijk de vingerscanapparaten zullen betalen. Hij heeft ook al een gespecialiseerd bedrijf op het oog, schrijft De Volkskrant. Niet bekend is wat zijn banden zijn met dit bedrijf.