Multicultureel begin van Koninginnedag in Amsterdam

Multicultureel begin van Koninginnedag in Amsterdam

De festiviteiten rond Koninginnedag beginnen in Amsterdam op multiculturele wijze. De oever van de Sloterplas in Amsterdam-West verandert op Koninginnenach in een plek uit de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Terwijl feestvierders zich te goed doen aan eten uit verschillende culturen, kunnen ze genieten van optredens van funkband Rivelino en de Marokkaanse zanger Mustapha Bourgogne. De avond komt knallend ten einde met een vuurwerkshow.

Ook elders in de stad zijn tijdens koninginnenach evenementen. Het grootste feest op Koninginnedag zelf vindt weer plaats op het Museumplein. Radio 538 organiseert het voor de negende keer. Tussen 12.00 en 22.00 treden artiesten als Alain Clark, VanVelzen, De Toppers, Kane en Ilse DeLange treden op.

Op het Rembrandtplein gaat het ook flink los. SLAM!FM organiseert daar een feest. Onder anderen DJ Jean, The Partysquad en Fouradi maken hun opwachting. In het Westerpark verzorgt feestorganisator Chemistry een evenement.

Iedereen die nog wat oude spullen op zolder heeft liggen, kan die proberen te verkopen tijdens de vrijmarkt. In vrijwel de hele stad mogen mensen van 6.00 uur tot 22.00 uur hun waar te koop aanbieden. In het Vondelpark is de jaarlijkse markt voor kinderen onder de 16 jaar.

Naar verwachting komen donderdag circa een half miljoen inwoners en bezoekers een feestje bouwen in Amsterdam. Zij mogen veel, maar niet alles. Zo is het niet toegestaan meer dan één alcoholisch drankje bij je te hebben. Wie meer heeft, loopt de kans dat te moeten inleveren.

Op de grachten geldt een aantal nieuwe regels. Pleziervaarders mogen wel muziek opzetten, maar die mag op niet meer dan 10 meter afstand van hun bootje te horen zijn. Boten van langer dan 10 meter mogen sommige grachten niet in. Het gaat onder meer om de Prinsengracht en het Rokin. Doel daarvan is om botsingen te voorkomen. Vorig jaar zonken er namelijk acht boten.

Om de enorme bezoekersstroom in goede banen te leiden, rijden de Nederlandse Spoorwegen ook deze Koninginnedag weer een speciale dienstregeling in en om de hoofdstad. Er worden extra treinen ingezet en de Oranjeretour komt terug. Reizigers kunnen met dit speciale treinkaartje op 30 april gratis reizen met de metro, tram en bus in Amsterdam.