nieuws

Naar rechter vanwege halvering terras

Café

Ondernemer Jan Kruiter van café Nasty in Amsterdam stapt naar de rechter. Hij weigert een deel van zijn terras in te leveren en gaat in het verweer tegen het verbod op het gebruik van terrasverwarming.

Naar rechter vanwege halvering terras

Kruiter, naast Nasty aan het Thorbeckeplein ook eigenaar van feestcafé Jantjes Verjaardag, is de volgende ondernemer die in De Telegraaf ageert tegen nieuwe horecaregels van het Amsterdamse stadsdeel Centrum. Hij is volgens de krant de eerste die naar de rechter stapt.

De ondernemer vroeg recent de driejaarlijkse verlenging van zijn exploitatievergunning aan. Bij het doornemen van de nieuwe voorwaarden ontdekte Kruiter dat hij een groot deel van zijn terras moet inleveren, terwijl dat twintig jaar werd gedoogd.

Bovendien mag hij niet langer gebruikmaken van terrasverwarming. De gemeente denkt daarmee de overlast van gasten in de avonduren te kunnen terugdringen. Saillant detail is dat dit volgens De Telegraaf ingaat tegen de proef die de gemeenteraad heeft afdwongen en waarbij wordt gekeken naar de gevolgen van terrasverwarming voor het milieu en de overlast.

Kruiter stapt naar de rechter en krijgt daarbij steun van onder andere horeca-advocaat Raoul Meester. Die laatste noemt het gekwiekt om via vergunningen aan horecaondernemers politieke standpunten door te drukken. ‘Dit is namelijk beleid dat niet is voorgelegd aan de raad en is dus in strijd met de democratische beginselen van ons land’, aldus Meester in het artikel.

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum stelt dat Kruiter al die tijd geluk heeft gehad wat betreft het gedogen van het terras. De regels en de eisen aan het terras zijn al die tijd ongewijzigd gebleven.

Reageer op dit artikel