nieuws

Nederland felst tegen horeca-rookverbod

Café

Uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie is gebleken dat Nederlanders de felste tegenstanders van een algeheel rookverbod in cafés zijn. 36 procent van de ondervraagden was fel tegen een dergelijke maatregel, 27 procent was iets minder stellig.Daar tegenover staat dat slechts 23 procent voor een rookverbod is en eenzelfde percentage enigszins voor.

Nederland felst tegen horeca-rookverbod

Nederland telt binnen de Europese Unie de minste voorstanders wat betreft het verbieden van roken in restaurants: 44 procent. Dat is een groot contrast met bijvoorbeeld Italië waar 79 procent van de ondervraagden vindt dat er niet gerookt mag worden in restaurants. 69 procent van de Italianen is vóór een rookverbod in bars en cafés.

De Commissie heeft het onderzoek openbaar gemaakt aan de vooravond van de presentatie morgen van een discussienota over het te voeren anti-rookbeleid in de Unie. Eerstverantwoordelijk Europees Commissaris Markos Kyprianou (Volksgezondheid) wil nagaan wat voor gezamenlijke maatregelen de Europese Unie verder nog kan nemen om het roken tegen te gaan. Daarbij wordt allereerst gedacht aan het terugdringen van het roken in openbare ruimtes.

Reageer op dit artikel