nieuws

Nederlandse bieropleiding van start

Café

Bier mag dan de meest gedronken alcoholische drank van het land zijn, de kennis over deze volksdrank bij kasteleins, slijters en liefhebbers is vaak gering. In het najaar start de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) daarom de eerste complete bieropleiding in Nederland.

Nederlandse bieropleiding van start

Begin oktober start het eerste deel van deze opleiding in Amsterdam. Smaken, biertypen, productiewijzen en combinaties met bier komen in vakopleidingen nauwelijks aan de orde, terwijl voor de geïnteresseerde consument geen serieuze opleiding bestaat. StiBON wil bieropleidingen op drie niveaus verzorgen, van algemeen tot specialistisch niveau.

De eerste pilotopleiding bestaat uit zes lesavonden die steeds op maandagavond van 18:30 tot 22:30 uur plaatsvinden. De eerste lesavond start in ’t Arendsnest te Amsterdam op maandag 5 oktober. De opleiding eindigt met een examen. Dit examen geeft toegang tot het tweede deel van de opleiding die begin 2010 gaat starten. Niveau 2 bestaat uit 12 lesavonden. Cursisten die ook hiervoor slagen kunnen daarna de titel Biersommelier te behalen.

De niveaus

Niveau 1 van de bieropleiding wil vooral de algemeene bierkennis vergroten. Cursisten krijgen een gedegen kennis van bier in al z’n aspecten. De doelgroep bestaat uit personen die beroepsmatig bier verkopen zoals horecapersoneel, brouwerijvertegenwoordigers, slijters en retailmedewerkers en personen die uit interesse een serieuze bieropleiding willen volgen.

Eén tree hoger, niveau 2, gaat het om toegepaste bierkennis. Het gaat dieper in op biertypen en hun gastronomische toepassing. Verder een gedegen inzicht in de factoren die een biertype bepalen: granen, hopgebruik, kruiden, vruchten en andere toevoegingen, gistingsmethode, lagering. Uitgebreide vaardigheden inzake proeven en beschrijven van bieren. Opstellen van een bierkaart en goede bierverzorging. Deze cursus is bedoeld voor wie een uitgebreide kennis van het product bier wil hebben om zich te onderscheiden in de horeca of in de groot- of detailhandel.

Het diploma van ‘biersommelier’ wordt gehaald door die cursisten die slagen voor het examen in Niveau 3. In samenwerking met de Doemens Academie in München wordt het internationaal erkende Duitse examen Biersommelier aangepast aan de Nederlandse situatie. Het examen van deze cursus toetst kennis, inzicht en toepassing op het hoogst haalbare specialistische niveau.

Geïnteresseerden kunnen zich binnenkort aanmelden via de website www.stibon.nl

Per opleiding kunnen maximaal vijftien deelnemers per keer deelnemen.

Meer nieuws over bier:

Reageer op dit artikel