nieuws

NK Flairbartending wordt serieus

Café

Afgelopen weekend werd in club Max Brothers in Arnhem voor de vierde keer het Nederlands Kampioenschap flairbartending gehouden. Deze ‘topsport’ in de horeca neemt in ons land steeds serieuzere vormen aan, volgens organisator Maik van Heerd van Showshakers. Het NK werd, voor de tweede keer op rij, gewonnen door Bas Doosje.

NK Flairbartending wordt serieus

Doosje is werkzaam bij Showshakers, en aangezien ook de nummer drie (Matthijs Groen) daar werkt, dringt zich de vraag op of het Nederlands Kampioenschap wel serieus en de jurering wel objectief is. Nummer twee werd overigens Dillan van Heusden van Bar Support.

Van Heerd is stellig: ‘Flairtending is in Nederland nog in opkomst. We worden steeds beter, en gelukkig hebben steeds meer mensen interesse voor het flairtenden. Vijf jaar geleden waren er maar een stuk of drie die op er hoog niveau mee bezig zijn, nu zijn dat er vijfentwintig. En de meesten daarvan werken nou eenmaal bij ons.’

‘Om de schijn van partijdigheid weg te nemen hebben we voor de jury alleen mensen van andere bedrijven gevraagd. Daarbij is het waarderingssysteem zo objectief mogelijk.’

WK

In Nederland is de ‘topsport’, zoals Van Heerd het jongleren met flessen en shakers noemt, nog jong. ‘We kunnen ons nog niet meten met flairtenders uit bijvoorbeeld Engeland en Italië.’

Daarom mag de winnaar van het NK niet automatisch naar het WK, dat in Las Vegas wordt gehouden. ‘Om daaraan deel te mogen nemen moeten de flairtenders punten verzamelen in de zogenaamde Pro Tour. Alleen met voldoende punten mag men naar het WK’, legt Van Heerd uit. Voor Nederlandse flairtenders is het deelnemen aan die Pro Tour een kostbare aangelegenheid, omdat de wedstrijden vaak ver weg zijn, en er weinig tot geen sponsoring te vinden is omdat het Flairtenden relatief klein is in Nederland.

Zelfs de winnaar van het door Bols gesponsorde NK krijgt naast de titel en de beker slechts 200 euro. Net genoeg om een nieuwe shaker van te kopen, niet voldoende om deelname aan een andere wedstrijd te dekken.

Topsport

Toch hoopt Van Heerd dat er volgend jaar weer meer deelnemers aan het NK zijn. Dit jaar waren er acht professionals en zes amateurs. ‘De enige manier om het niveau in het flairtenden omhoog te krijgen, is door competitie. We zien gelukkig een groeiende belangstelling voor onze workshops, hopelijk resulteert dat in meer deelnemers. Maar mensen moeten zich realiseren dat goed flairtenden topsport is. Als je uit interesse begint, kom je er al snel achter dat je, als je echt goed wilt worden, zeker twee uur per dag moet oefenen.’

Reageer op dit artikel