nieuws

Noodkreet disco’s aan Tweede Kamer

Café

Discotheken en zaalbedrijven roepen de fracties van de Tweede Kamer op om de handhaving van het rookverbod niet op het bordje van de ondernemers te leggen. Sectorvoorzitter Esther Herber van Koninklijk Horeca Nederland (KHN): ‘Het is simpelweg onuitvoerbaar. Ik wil dit zo graag onder de aandacht van politici brengen, maar ik voel me eerlijk gezegd wel eens machteloos.

Noodkreet disco’s aan Tweede Kamer

Op 3 juli wordt het wetsvoorstel van Minister Klink in de Kamer behandeld. Herber heeft grote zorgen over de handhaafbaarheid van het rookverbod in de discotheken. ‘Hoe moet dat wanneer je drieduizend man binnen hebt? Daar kan de ondernemer toch niet voor verantwoordelijk worden gesteld? Wat mij opvalt is dat we van de minister nog geen oplossingen hebben gehoord.’

De discothekensector en de cafésector hebben maandagavond samen spoedoverleg gevoerd over het rookbeleid onder leiding van Johan van der Weerd, oud-voorzitter van de sector fastfoodbedrijven. Vooral de ‘natte sector’ vreest voor de gevolgen van een rookverbod. Herber: ‘Dat het rookverbod er komt, lijkt onvermijdelijk. Maar ik blijf aandacht vragen voor de handhaafbaarheid ervan.’

KHN heeft vorige week in een brandbrief aan de minister laten weten dat de horecaondernemer weigert als ‘rookpolitie’ op te treden. Het rookverbod moet op 1 juli 2008 ingaan.

Herber vreest ook dat het rookverbod ernstige gevolgen zal hebben voor de discotheek- en zaalbedrijven. ‘Dan wordt er met cijfers gegoocheld dat de effecten van een rookverbod in het buitenland wel meevallen. Maar heeft de horeca daar ook last van schuurfeesten en zuipketen? Ik vraag het me af.’

Reageer op dit artikel