nieuws

OM eist levenslang voor cafémoorden

Café

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen drie van de vier verdachten van de drievoudige cafémoord Inn & Out levenslange celstraffen geëist. De mannen zouden eind 2005 de bar aan de Schiedamsesingel zijn binnengegaan om geld te eisen in een lopend conflict met de eigenaar.

OM eist levenslang voor cafémoorden

Volgens het OM hebben de mannen andere bezoekers afgeperst, hen in een ruimte gedwongen, vastgebonden, gekneveld, beschoten, met een brandbare vloeistof besprenkeld en hen van hun vrijheid beroofd door de luiken van het café omlaag te doen. Ergens anders in de kroeg werd brand gesticht.

Volgens het OM zijn de verdachten extreem gevaarlijke mannen, ook al zien ze er niet zo uit. De ‘onberekenbare killers’ – die allen al eens eerder zijn veroordeeld voor vuurwapendelicten – deinzen er niet voor terug volstrekt willekeurige slachtoffers van het leven te beroven, aldus de officier van justitie. Daarom mogen zij niet meer terugkeren in de maatschappij.

De verdachten wilden die nacht dat niemand de kroeg levend zou verlaten, omdat de bezoekers de gezichten van de mannen goed hadden gezien. Om zeker te zijn dat iedereen dood was, volgde na een eerste salvo uit een machinepistool een tweede.

Als een wonder werd niet iedereen dodelijk geraakt. Zij hielden zich wel voor dood om de horrornacht te overleven. Daarbij vielen de slachtoffers over elkaar en vloeide het bloed van anderen over hun lichamen.

Tientallen schoten zijn gelost uit waarschijnlijk hetzelfde automatische vuurwapen. Uit onderzoek blijkt dat alleen de 32-jarige Fernando P. niet zou hebben geschoten. ‘Allen zijn even schuldig. Samen vluchten zij naar Lissabon en samen profiteerden zij van de buit’, zei de officier. Justitie houdt P. als de leider van de groep verantwoordelijk.

Advocaat S. Urcun spreekt na afloop van een ‘draconische eis’. Hij stelt dat in deze zaak geen sprake is van medeplegen. Zijn cliënt, de 31-jarige Zé Carlos B., heeft naar zijn zeggen niet geschoten en wist ook niet dat een van de anderen zou schieten. De andere raadslieden wilden nog niet reageren.

Een vierde verdachte zit vast in Kaapverdië. Hij moet later dit jaar op het eiland Sao Vicente voor de rechter verschijnen.

Reageer op dit artikel