nieuws

Omzet cafés daalt tijdens WK met 0,6 procent

Café

Het WK Voetbal in slecht voor cafés. De omzet in de maand juni daalt met 0,6 procent wanneer er een groot voetbaltoernooi wordt gehouden. Dat zegt econoom Stefan van Woelderen van ING op basis van statistieken van de afgelopen zestien jaar.

Omzet cafés daalt tijdens WK met 0,6 procent

De omzet in de maand juni tijdens een EK of WK ligt gemiddeld 0,6 procent lager dan zonder groot voetbalkampioenschap, zegt Van Woelderen van het ING Economisch Bureau in de regionale krant BN/DeStem.

Van Woelderen doet zijn uitspraak op basis van statistieken van grote voetbaltoernooien sinds 1994. ‘Telkens blijft een grote groep klanten weg, om thuis of bij vrienden voetbal te kijken. Dat verlies wordt niet goedgemaakt door de drukte bij wedstrijden van Oranje. Bovendien profiteert maar een deel van de cafés van de voetbaldrukte’, aldus Van Woelderen.

Buitentap

Wel stelt Van Woelderen dat het dit jaar mogelijk anders is. ‘Oranje speelt nu twee keer om 13.30 uur en een keer om 16.00 uur. Dat is gunstig’. Van Woelderen denkt dat hoe eerder de wedstrijd begint, hoe langer bezoekers in de kroeg blijven hangen.

Gisteren kwamen er berichten naar buiten dat het in grote steden waaronder Amsterdam niet is toegestaan om grote televisieschermen op te hangen en dat horecaondernemers alleen onder strikte voorwaarden een tv buiten mogen plaatsen. Een buitentap is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Voetballiefhebbers

De VVD in Amsterdam noemt het besluit van burgemeester Asscher onbegrijpelijk en stelt dat de beslissing roet in het eten gooit van buurtbewoners, toeristen en andere voetballiefhebbers.

Het WK Voetbal begint zaterdag 12 juni en loopt tot en met zaterdag 10 juli. Oranje speelt de poulewedstrijden op maandag 14 (tegen Denemarken), zaterdag 19 (tegen Japan) en donderdag 24 juni (tegen Kameroen). Bij een gunstig resultaat wordt het verblijf van Oranje in Zuid-Afrika verlengd.

Reageer op dit artikel