nieuws

Omzetderving voor paviljoenhouders Egmond door buisjes

Café

Even na het middaguur zijn donderdag de stranden rondom Egmond aan Zee weer vrijgegeven. Omdat op woensdagavond op het strand buisjes met vermoedelijk giftige stoffen werden gevonden, besloten de verantwoordelijke partijen het strand af te zetten voor nader onderzoek. Daardoor konden verschillende strandpaviljoenhouders een mooie omzet op deze ogenschijnlijk prachtige stranddag wel vergeten.

Omzetderving voor paviljoenhouders Egmond door buisjes

Het RIVM stelde vast dat het om calciumcarbide gaat, een stof die gebruik wordt bij het meten van vochtigheid in beton. Het goedje is niet giftig, maar als het met water in aanraking komt, kan er een gas vrijkomen dat zeer brandbaar is, aldus de deskundigen. Waar de ampullen vandaan komen, is nog niet bekend.

‘Bedrag met drie nullen’

Bedrijfsleider Nick Nota van Strandpaviljoen De Schelp in Egmond is flink boos. ‘Het is een prachtige stranddag. Met een graad of 18 en windkracht 3 is het heerlijk vertoeven hier op het terras. Dan baal je natuurlijk verschrikkelijk als je tot 13.00 uur niet open kan.’ Nota spreekt van een flinke omzetderving. ‘Ik weet het niet precies, maar je moet denken aan een bedrag met drie nullen.’

Geen compensatie

Nota: ‘Ik ben er vrijwel zeker van dat hier geen compensatie voor komt, dit is overmacht. Hoewel ik vind dat de overheid dit verkeerd heeft ingeschat. De brandweer en ziekenwagens, alles was op volle sterkte aanwezig. En dat terwijl de mensen het strand niet op mochten.’

Geen agenda

Zelf mocht de bedrijfsleider eerst ook zijn zaak niet in. ‘Niet om te lossen, maar ook niet eens om mijn agenda te pakken, zodat ik het personeel kon inlichten over de situatie. Gelukkig mocht ik er uiteindelijk wel heen. En vanaf 13.00 uur mocht het publiek het strand weer op.’

Waarschuwingen

Het bevoegd gezag vraagt badgasten nog wel om extra alert te zijn. Bij de strandafgangen zijn waarschuwingen neergehangen. Mensen die eventueel nog ampullen vinden, wordt aangeraden ze niet aan te raken. ‘Laat ze liggen, markeer de plaats en bel naar 112.’

Reageer op dit artikel