nieuws

Onderzoek naar verzakken café

Café

De gemeente Oosterhout laat een extern bureau een onderzoek instellen naar de feiten en omstandigheden rond de verzakking dinsdagavond van café Oud Brabant aan de Leijsenhoek in het centrum van de stad. Dat zei locoburgemeester Eddi Oolhorst donderdagmiddag tijdens een persconferentie.

Onderzoek naar verzakken café

Dinsdagmiddag werd in opdracht van de gemeente aan de zijkant van het café een sleuf van enkele tientallen meters gegraven. Die was nodig om kabels om te leiden voor de aanleg van een nieuwe riolering. Het onderzoek moet uitwijzen of dat graafwerk de verzakking heeft veroorzaakt.

De machinist van de graafmachine zou dinsdagmiddag al hebben gemeld dat het pand begon te verzakken. Een opzichter van de gemeente zou toen hebben gezegd dat hij door moest gaan met graven.

Korte tijd later ontstonden er grote scheuren in de muren en de vloeren. Op dat moment was er niemand meer in het pand aanwezig. Na een eerste onderzoek zijn in de loop van de avond negen omwonenden geëvacueerd. De buurt werd afgezet en in de loop van de nacht plaatste de gemeente vier zeecontainers tegen de zijgevel van Oud Brabant.

Overigens is het instortingsgevaar nog niet voorbij. De omwonenden zullen daarom ook komende nacht elders moeten verblijven. De omgeving van het café blijft verboden gebied.

Het pand waarin Oud Brabant is gevestigd, dateert van 1620. Het staat niet op een monumentenlijst. Het café is de ontmoetings- en repetitieplaats van diverse verenigingen in Oosterhout.

Reageer op dit artikel