nieuws

Overvallers disco opnieuw veroordeeld

Café

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag twee mannen die in 2006 waren betrokken bij een overval op de hippe Amsterdamse club Jimmy Woo, veroordeeld tot celstraffen van 3,5 en 4 jaar.

Overvallers disco opnieuw veroordeeld

De overvallers drongen de zaak na sluitingstijd binnen en bonden zeven personeelsleden vast. Een persoon raakte gewond door een klap op het hoofd met een pistool. De daders maakten 15.000 euro buit.

Het is al de tweede keer dat de rechtbank de twee mannen (28 en 31 jaar) veroordeelt. Eerder kregen ze al 4 en 5 jaar cel. Het tweetal kwam in 2008 echter op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie (OM) was tijdens het hoger beroep namelijk het originele dossier kwijtgeraakt en werd daarom niet-ontvankelijk verklaard. Nadat de meeste stukken uit het dossier weer boven water waren gekomen en het OM een deel ervan had weten te reconstrueren, spande het gewoon weer een nieuw proces voor de rechtbank aan.

De rechter sprak dinsdag van ‘een gewelddadige en intimiderende overval’. De verdachten hebben zich volgens haar schuldig gemaakt ‘aan bijzonder ernstige strafbare feiten’, waarbij zij hun slachtoffers ‘groot onrecht’ hebben aangedaan.

De rechtbank gaf de mannen een iets lagere straf dan voor zulke misdrijven gebruikelijk is, onder meer omdat zij nu voor de tweede keer zijn berecht. Mogelijk had het tweetal door de hele affaire op een gegeven moment de hoop van de zaak af te zijn. De rechter ging echter niet in op de verzoeken van de advocaten van de overvallers om het OM opnieuw niet-ontvankelijk te verklaren.

De vrijlating van de twee mannen in 2008 veroorzaakte veel ophef. De kwestie leidde tot het aftreden van de hoofdaanklager van het ressortsparket van het OM, dat zaken in hoger beroep afhandelt.

Bij de overval waren overigens ook nog andere mannen betrokken.

Reageer op dit artikel