nieuws

Rookdemonstratie op 29 november

Café

Zaterdag 29 november is het Haagse Malieveld het decor van een demonstratie tegen het rookverbod. Dat liet voorzitter Jaap Brandligt van de Stichting Red de Kleine Horecaondernemer woensdag weten. Eerder was sprake van 28 november.

Rookdemonstratie op 29 november

Caféhouders die zich benadeeld voelen door het rookverbod, zijn welkom. ‘Maar we verwachten ook rokers en niet-rokers die tegen het beleid zijn.’

De demonstratie zou eerst een dag eerder plaatsvinden, maar in het weekend is de kans op een hogere opkomst groter.

De demonstratie wordt georganiseerd door ondernemers uit de horeca. Brandligt gaat ervan uit dat caféhouders hun gasten meenemen naar het Malieveld. De voorzitter kan nog niet duidelijk zeggen hoeveel mensen meedoen aan de demonstratie . ‘We gaan ervan uit dat het Malieveld volstaat die zaterdag.’

Hoedjes en petjes

De voorzitter liet weten dat er sprekers en muziek zullen zijn. Ook is er een biersponsor en zijn er hoedjes en petjes. ‘We maken er een ouderwetse demonstratie van.’

Veel horecaondernemingen hebben door het rookverbod hun omzet zien dalen. Koninklijke Horeca Nederland zei in oktober dat zeker driekwart van de cafés en discotheken last heeft van de maatregel.

Uit onderzoek blijkt dat sinds het rookverbod cafés te maken hebben met 26 procent omzetdaling. Discotheken zagen hun omzet verminderen met 31 procent. De helft van de omzetdaling wordt toegeschreven aan het rookverbod. De andere redenen zijn ondermeer de economische tegenwind en slechte zomer.

Reageer op dit artikel