nieuws

Rookverbod cafés zonder personeel onderuitgehaald

Café

De rechtbank in Breda heeft vrijdag het rookverbod voor horecaondernemingen zonder personeel onderuitgehaald. Dat gebeurde in een strafzaak tegen café Victoria uit Breda. Dit café werd namelijk vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.

Rookverbod cafés zonder personeel onderuitgehaald

De rechtbank vindt dat de huidige wettelijke regeling voor horecaondernemers ondernemingen met en zonder personeel ongelijk behandelt. Ook stelt de rechtbank dat eenmanszaken in de praktijk onevenredig hard worden getroffen door het rookverbod. Daarom kan zo’n verbod voor horecaondernemers zonder personeel geen standhouden, concludeert de rechtbank. De officier van justitie had eerder 1200 euro boete en voorwaardelijke sluiting van een maand tegen Victoria geëist.

In februari bestrafte de rechtbank in Groningen de eigenaren van café De Kachel wel voor het overtreden van het rookverbod. Zij kregen toen een boete van 1200 euro. Deze onderneming heeft wel personeel. Het rookverbod dat in juli inging, leidt vooral onder eigenaren van kleine horecazaken tot onrust. Zij zijn bang klanten en daarmee omzet te verliezen, en niet ten onrechte, stelt de rechtbank.

‘Voor horecaondernemers met personeel is in de Tabakswet een minder vergaande regeling opgenomen’, concludeert de rechtbank. ‘Zij hoeven er alleen voor te zorgen dat hun werknemers geen hinder en overlast hebben van het roken door anderen. Mogelijk kan aan deze verplichting al worden voldaan met een ventilatiesysteem.’ Horecaondernemers zonder personeel zijn in de wet wel verplicht tot het instellen en handhaven van een algemeen rookverbod.

‘Daar komt nog bij dat een eenmanszaak in de horeca door de uitwerking van de regeling in de praktijk nu oneveredig hard wordt getroffen’, menen de rechters. ‘Zij zullen vaak niet in staat zijn om aparte rookruimten in te richten voor klanten, die daardoor mogelijk uitwijken naar de grotere cafés met rookruimte. Dit kan leiden tot forse omzetverliezen, zoals ook blijkt uit onderzoeksgegevens die de minister van Volksgezondheid in december 2008 aan te Tweede Kamer heeft gestuurd.’

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak die de rechtbank in Breda vrijdag over het rookverbod deed. De rechtbank vindt dat horecaondernemingen zonder personeel niet aan de huidige regelgeving van het rookverbod gehouden kunnen worden. Volgens een woordvoerder wil het OM een pricipiële uitspraak van een hogere rechter.

Meer nieuws over het rookverbod:

Reageer op dit artikel