nieuws

Rookverbod drukt sigarettenverkoop

Café

Het afgelopen jaar zijn in Nederland 10 procent minder sigaretten verkocht en 7 procent minder shag. Het rookverbod heeft volgens de brancheorganisatie Stichting Sigarettenindustrie (SSI) invloed op de dalende verkoopcijfers.

Rookverbod drukt sigarettenverkoop

De omzet kwam, door hogere prijzen, wel hoger uit. Die van sigaretten nam met 0,4 procent toe tot ruim 3 miljard euro en die van shag met 4,7 procent tot bijna 1,1 miljard euro.

Volgens de SSI zijn Nederlanders door hogere prijzen en het rookverbod misschien wel wat minder gaan roken. ‘Maar zeker geen 10 procent.’

Uit onderzoek van de branche blijkt dat 5 procent van de Nederlandse consumenten ‘illegale’ sigaretten of shag rookt. ‘Dat wil zeggen niet in Nederland gekocht en dat gaat voornamelijk om sigaretten.’ De prijs van sigaretten varieert nogal in Europa. ‘Hoe zuidelijker en oostelijker hoe goedkoper.’

Reageer op dit artikel