nieuws

Rookverbod kost veel Belgische cafés de kop

Café

In België zijn sinds de invoering van het rookverbod in cafés op 1 juli 2011 al 2005 zaken gesloten wegens onder meer faillissementen. Dat is een stijging van 43 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2010. 1400 cafés sloten toen hun deuren.

Rookverbod kost veel Belgische cafés de kop

Dat heeft de Belgische krant Het Laatste Nieuws gemeld. De krant baseert zich onder meer op gegevens van de ondernemersorganisatie NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Die spreekt van ‘dramatische resultaten’.

Compensatie rookverbod

Het NSZ bepleit geen afschaffing van het rookverbod. Wel wil de organisatie dat de overheid compenserende maatregelen neemt voor de horecazaken. Voor de korte termijn bepleit het NSZ uitstel van de betaling van sociale bijdragen. Voor de langere termijn adviseert de ondernemersorganisatie een verlaging van de btw.

Sinds juli 2011 mag in België in restaurants, cafés, sportkantines of discotheken alleen nog gerookt worden in een speciale rookkamer, en ook alleen als er een afzuiginstallatie is. Er gelden geen uitzonderingen meer voor horecagelegenheden die daarvoor geen ruimte hebben.

Reageer op dit artikel