nieuws

Rookverbod: topcafés minder last

Café

De beste cafés van Nederland hebben beduidend minder last van het rookverbod dan de gemiddelde kroeg. Dat en meer blijkt uit enquête onder de honderd beste cafés van Nederland, die de in Café Top 100 van Misset Horeca staan die vrijdag 21 november verschijnt.

Rookverbod: topcafés minder last

Tot nu toe vallen de financiële gevolgen van het rookverbod mee voor de honderd beste cafés van Nederland. De helft van hen zegt de afgelopen maanden geen omzetverlies te hebben geleden door het verbod. Slechts een kwart meldt een omzetdaling, die in sommige gevallen oploopt tot 30 procent.

De gegevens stammen uit de checklist die de cafés invulden ten behoeve van de Café Top 100 die volgende week verschijnt. Bij veel ondernemers is de omzet weer aangetrokken, na een aanvankelijke daling van 5-10 procent.

Ondernemers die daar de ruimte voor hebben, hebben maatregelen getroffen zoals een rookruimte of een comfortabeler terras. Sommigen richten zich meer op eten. Bedrijven die al de beschikking hadden over een ruim terras met luifel en verwarming, zijn het meest positief. Zij ontspringen de dans.

Tochtige luifel

De uitkomst van de enquête is verrassend, gezien de dramatische geluiden uit de branche. Wel maken de ondernemers zich ongerust over de winter. Voor de cafés dreigt de winter van 2008 de guurste in jaren te worden.

Wat als de rokers straks de warme huiskamer verkiezen boven de tochtige luifel van hun stamkroeg? ‘De problemen komen nu. We verwachten een omzetdaling van 10-15 procent, aldus Hans Knoop van eetcafé De Beurs in Meppel.

Bij de gemeente krijgen veel ondernemers nul op het rekest als ze een verzoek indienen om het buitenroken te veraangenamen met luifels en lampen. ‘De gemeente Maastricht heeft ons pakket maatregelen categorisch verworpen. Ze willen de roker niet faciliteren en een verschuiving van de horeca van binnen naar buiten voorkomen’, vertelt Taco van der Bijl van Sjinkerij de Bóbbel.

Tweede niet-rokende vriendin

De echte pijn zit ergens anders. De gezelligheid is weg. De Top 100-ondernemers klagen massaal over de verdwenen sfeer. ‘Het rookverbod komt de sfeer aan de bar niet ten goede’, klaagt John Hofsteenge van het gelijknamige café in Grolloo.

‘Mensen zijn veel onrustiger en lopen van hot naar her’, meldt Henri Hochstenbag (In den Ouden Vogelstruys, Maastricht). ’’s Nachts sta ik alleen binnen, want ook de niet-rokers gaan buiten staan’, moppert een andere uitbater.

Ad de Bruyn van In den Bockenreyder in Esbeek bekijkt het van de vrolijke kant: ‘Een gast van ons rookt niet, maar zijn vriendin wel. Hij overweegt nu een tweede niet-rokende vriendin te nemen. Hij vindt het niet gezellig om zijn gezelschap steeds te moeten missen.’

De Café Top 100 van Misset Horeca verschijnt 21 november. Dan wordt bekend wie de opvolger wordt van De Wolthoorn in Groningen. Dit bedrijf ‘verhuist’ naar de ere-gallerie. De prestigieuze cafélijst telt dit jaar vijftien nieuwe binnenkomers. Noord-Holland is met achttien cafés het best vertegenwoordigd.

Reageer op dit artikel