nieuws

Rookverbod wordt volop genegeerd

Café

Roken is alweer gewoon in veel cafés. Ook in zaken mét personeel wordt het verbod massaal genegeerd en staan de asbakken weer op tafel. Controles van de VWA blijven uit. Grote en kleine cafés houden zich niet meer aan het rookverbod.

Rookverbod wordt volop genegeerd

Bovenstaande blijkt uit een belronde van dagblad Trouw. De krant belde diverse afdelingsvoorzitters van KHN die vrijwel allemaal dezelfde conclusie trekken.

‘Het valt op een stapavond niet mee om een kroeg te vinden waar je niet mag roken’, zegt Coran van Iersel, voorzitter van de Tilburgse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Veel cafés die zich een paar maanden geleden nog aan het rookverbod hielden, lappen het nu aan hun laars. ‘In veel eetcafés mag je bijvoorbeeld na 22.00 uur een sigaret opsteken’, weet Van Iersel. ‘Zaken nemen het risico op boetes voor lief. Er wordt niet afdoende gehandhaafd. De overheid heeft er een zooitje van gemaakt.’

Omzet missen

Frans Thijssen (KHN-voorzitter in Eindhoven) heeft de indruk dat de VWA niet meer controleert. ‘Veel cafés staan roken weer toe. Het kost ondernemers die zich wel aan de regels houden behoorlijk wat omzet.’ Zelf zegt hij ruim tien procent omzet mis te lopen door deze oneerlijke concurrentie.

Wim Cox van de afdeling van KHN in Roermond ziet met lede ogen aan dat ongeveer een kwart van de grote en middelgrote cafés in de Limburgse stad rokers weer met open armen ontvangt.

Roken in alle kroegen

In het noordoosten is de situatie niet anders, vertelt Sandra van der Es, woordvoerster van de Drentse afdeling van de KHN. In vrijwel alle kroegen mag van de eigenaren weer worden gerookt. ‘Er zijn aldoor te weinig controleurs geweest’, zegt Van der Es. Volgens haar was een duidelijke omslag zichtbaar na de overwinning van het Groningse café De Kachel.

Frans Baars, de Noord-Hollandse voorzitter van de KHN, legt de schuld bij de overheid. ‘Den Haag is fout geweest. Nu is dat kleine beetje dat bereikt was, verloren gegaan. Een volgende keer zijn de eigenaren waarschijnlijk niet meer zo gehoorzaam.’

VWA

De VWA noemt het beeld ’heel wisselend’. ‘Waar de ene week asbakken staan, zijn ze de andere week weer weggehaald’, reageert woordvoerder Annemieke Herberigs. Volgens haar zijn de controles niet minder intensief. Wel wordt efficiënter gewerkt door alleen nog af te gaan op meldingen van klanten en te controleren bij cafés die al eerder de regels schonden.

Reageer op dit artikel