nieuws

Ruim helft cafés maar rookvrij

Café

Slechts 59 procent van de cafés en discotheken is rookvrij. Dit in tegenstelling tot de totale horeca waar de rookvrije score op 92 procent ligt. Dit blijkt uit onderzoek dat de VWA liet uitvoeren door Intraval.

Ruim helft cafés maar rookvrij

In de gehele horeca bedroeg het percentage bedrijven zonder rokers 92 procent (meting uit het voorjaar 2010). Dit percentage is gelijk aan de meting in de winter van 2009/2010.

Discotheken

Onderzochte bedrijven zitten in de categorieën cafés en discotheken, restaurants, cafetaria’s, sportkantines, theaters, bioscopen en musea en hotels en recreatie.

Bij de cafés en de discotheken ligt het aantal bedrijven zonder rokers beduidend lager dan het gemiddelde van 92 procent, namelijk 59 procent. Bij 48 procent van de cafés stond er ook gewoon een asbak op tafel. Alleen de theaters, bioscopen en musea scoren 100 procent en zijn daarmee geheel vrij van rokers.

Cafetaria’s

Ook cafetaria’s doen het met een rookvrij percentage van 99 procent goed. Hotels en recreatiebedrijven zijn voor 98 procent rookvrij. Restaurants zijn in 97 procent van de onderzochte gevallen rookvrij.

Rookruimte

Uit het onderzoek blijkt tevens dat slechts 5 procent van de horeca een rookruimte binnen heeft. Het gaat dan met name om hotels en recreatiebedrijven en cafés en discotheken. Zes procent van alle horecabedrijven heeft een verwarmde rookplek buiten.

Het onderzoek is kort na de uitspraak van de Hoge Raad uitgevoerd. Na de uitspraak van 23 februari is aangekondigd dat de cafés zonder personeel ook weer het rookverbod moeten instellen.

De VWA controleert momenteel weer de gehele horeca. Degenen die het rookverbod overtreden riskeren een boete. De volgende meting van de naleving gebeurt in de zomer.

Controleurs van de VWA voerden van januari tot en met maart 2010 10.443 inspecties uit.

Reageer op dit artikel