nieuws

Run op dagje horecabanen Waddeneilanden

Café

De Friese Waddeneilanden werden zaterdag overspoeld door jobshoppers, vooral op zoek naar horecawerk. Voor het eerst was er op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog een banenbeurs, omdat het steeds moeilijker wordt personeel te vinden.

Run op dagje horecabanen Waddeneilanden

Zo’n tweehonderd deelnemers schreven zich in voor de gratis dagtrip van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en eiland-ondernemers. ‘Het klikte al meteen bij het eerste restaurant. Ik heb in de zomervakantie een leuke job in de bediening’, vertelt de 20-jarige Silvia Visser.

Dertig jongeren en een enkele 25-plusser hebben de vroege boot van Harlingen naar Vlieland genomen voor een speeddate. De horeca, supermarkten en fietsenmakers hebben hun vacatures op de ramen geplakt. Het is een komen en gaan van jongeren die informeren naar werk, de verdiensten en hoe het onderdak is geregeld.

Hoogste duin

‘Vorig jaar gingen de Vlielandse ondernemers nog zelf naar de wal, maar dat leverde nauwelijks respons op. De gratis dagtrip per bus vanuit Leeuwarden is een schot in de roos. De jongeren kunnen het nuttige met het aangename verenigen’, vertelt Rients Hoekstra van de Horeca Vlieland.

De deelnemers worden verwelkomd op het hoogste duin van Vlieland en waaieren daarna uit over het eiland. Tussen de middag is er een maaltijd in Badhotel Bruin. ‘Voor elkaar’, zegt de 17-jarige Joël uit Wommels enthousiast. ‘Ik mag graag sleutelen en kan aan de slag bij een fietsverhuurbedrijf. Een perfecte vakantiebaan.’

Dorea (17) uit Marknesse en Lennard (16) uit Culemborg hebben een speciale band met elkaar èn met Vlieland. ‘We hebben verkering en elkaar leren kennen op camping Stortemelk. Deze zomer willen we op ‘ons’ eiland vakantiewerk doen’, vertellen ze.

Prima initiatief

Lennard zoekt iets in de horeca, Dorea ziet wel iets in een schoonmaakjob op de veerboot. ‘Dan werk je aan het eind van de middag, hoef je niet zo vroeg je bed uit.’

Sandro (24), John (20) en Fabian (21) zijn drie Duitse vrienden en studeren in Leeuwarden. ‘Wij zijn op zoek naar tijdelijk werk in de weekeinden. Ja, we verstaan wel Nederlands, maar het praten ‘allein een klain bitje’.’

WestCord Hotels behoort met zes vestigingen op Vlieland, Terschelling en Ameland tot de grootste werkgevers op de Wadden. ‘De banenmarkt is een prima initiatief. We hebben bij elkaar opgeteld honderd inschrijvingen’, glundert WestCord-manager Marc Helmink aan het eind van de middag.

Ook woordvoerster Krista van der Lugt van het CWI Noord-Nederland is dik tevreden. ‘We hadden driehonderd Waddenjobs in de aanbieding, zo’n 30 procent van de deelnemers is met een baantje op zak teruggereisd, anderen hebben een vervolgafspraak gemaakt. De banenmarkt smaak zeker naar meer.’

Reageer op dit artikel