nieuws

SABMiller moet afschrijven op Grolsch

Café

De Brits/Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller, de eigenaar van onder meer Grolsch, heeft op de Nederlandse aankoop een flinke afschrijving gedaan. Niettemin blijft het bedrijf vol vertrouwen in de strategische en lange termijnmogelijkheden van de aankoop.

SABMiller moet afschrijven op Grolsch

Dat is donderdag op te maken uit de voorlopige jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2008/2009.

In totaal schreef SABMiller 350 miljoen dollar (258 miljoen euro) af op Grolsch. Het concern kocht de Nederlandse brouwer eind 2007 voor 816 miljoen euro (1,2 miljard dollar). Op 19 maart 2008 was de laatste handelsdag in aandelen Grolsch. SABMiller bracht het merk op de Zuid-Afrikaanse markt.

In Nederland zag SABMiller, de tweede brouwer ter wereld gemeten naar volume, de biermarkt met 4 procent dalen door onder meer het rookverbod in horeca en het lagere consumentenvertrouwen door de economische crisis. Ook het Grolsch-merk daalde qua volume, maar wist het marktaandeel gelijk aan voorgaande jaren te houden, aldus het concern.

SABMiller zag de nettowinst met 7 procent dalen tot 1,88 miljard dollar. De brouwer van onder meer Miller Lite, Pilsner Urquell en Peroni had last van stagnerende bierverkopen op bepaalde markten en de sterke dollar. De omzet steeg in het boekjaar dat eind maart afliep met 6 procent tot 25,3 miljard dollar, geholpen door prijsverhogingen en de samenvoeging van twee Amerikaanse brouwers.

Het bedrijf zei dat de vraag is afgezwakt in het afgelopen boekjaar en dat het moeilijk is in te schatten wanneer herstel zal inzetten. Wel verwacht het concern dat de prijzen voor onder meer hop en andere grondstoffen in de loop van het jaar zullen dalen, waarvan de resultaten van SABMiller kunnen profiteren.

Reageer op dit artikel