nieuws

‘Schade strandtenthouders door storm valt mee

Café

De Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzeestrand heeft de indruk dat de schade voor strandtenthouders langs de Nederlandse kust door het hoge water van zondag en maandag ‘redelijk meevalt’. Dat zei Paul Beek maandag. Hij is secretaris van de vereniging voor strandtenthouders.

‘Schade strandtenthouders door storm valt mee

‘Leden hebben ons niet benaderd en ook hebben ons nog geen berichten bereikt van verzekeringsmaatschappijen over schades’, aldus Beek maandag. Hij heeft zelf een strandtent in Zandvoort. ‘Het water komt hier behoorlijk hoog zonder tot problemen te leiden. Maar je moet er niet aan denken dat de wind draait en het hard vanuit het noordwesten gaat waaien’, aldus Beek. De vereniging voor strandexploitanten heeft zo’n honderd leden. Volgens Beek staan er aan de Nederlandse kust zo’n driehonderd horecagelegenheden.

Op het strand van Kijkduin zijn de problemen volgens strandtenthouder Patrick Triep wel groot. ‘Er is hier geen strand te zien. Het water staat tot aan de duinen.’ Triep heeft op Kijkduin twee horecagelegenheden: Zippers Beach en Gotcha. Hij zag zondag een container met onder meer strandstoelen en een bar door het water worden meegevoerd. ‘Die container weegt zeker zes ton, maar dobberde als een badeendje mee. Anderhalve kilometer verder op is hij komen vast te zitten in de duinen.’ Bovendien ramde de container onderweg de fundering van zijn strandtent. ‘We zagen de problemen te laat aankomen. Ik heb geen idee hoe groot de schade is. Zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt.’

Op Kijkduin hebben de uitbaters de hoofden bij elkaar gestoken. De containers zijn met hijskranen in de duinen gezet en met graafmachines zijn dijken gegraven om het water buiten de deur te houden. ‘Maar we maken ons pas echt zorgen over dinsdag; dan is het aan het einde van de middag springtij.’

Ook in de Rotterdamse regio veroorzaakten het hoge water en de harde wind zondag problemen. Op het Noordereiland in de Nieuwe Maas in Rotterdam sloeg het water over de kade en bewoners werd verzocht hun auto’s weg te halen. In Vlaardingen stonden de kades ook blank.

Rijkswaterstaat liet maandag weten dat de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg net niet dicht hoefde. ‘Bij 3 meter NAP moet de kering wegens de veiligheid dicht. Het water kwam dit weekeinde tot 2.5 meter NAP. Dus het was niet nodig’, aldus een woordvoerster. Als de Maeslantkering dicht moet, is de hele haven tijdelijk niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel