nieuws

Schiedam verbiedt Hoerenbal toch niet

Café

Het Hoerenbal, een groot travestiefeest, mag gewoon doorgaan van de gemeente Schiedam. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten.

Schiedam verbiedt Hoerenbal toch niet

De eigenaar van homocafé De Melodybar, waar het feest 27 november plaatsvindt, stelde eerder deze week dat de gemeente het feest wilde verbieden omdat de bijeenkomst prostitutie zou verheerlijken. De gemeente erkent wel grote problemen te hebben met de naam ‘Hoerenbal’. ‘Het woord hoer wordt vaak gebruikt als scheldwoord’, legt de zegsman uit. ‘De burgemeester wenst dat wij op een respectabele manier omgaan met diegene die het prostitutieberoep uitoefenen.’

De Melodybar bevindt zich op een locatie die volgens de burgemeester kampt met veel overlast en verloedering. ‘Een suggestie van prostitutie-activiteiten in het café draagt niet bij aan een verbetering van de situatie’, aldus de gemeente. ‘De burgemeester zou het betreuren als affiches met deze naam aan een negatieve beeldvorming van de buurt zouden bijdragen.’

Dat ‘Hoerenbal’ volgens de uitbater een ‘geuzennaam’ is voor het jaarlijks terugkerende travestiefeest, is volgens de burgemeester nog geen reden om de naam aan te houden. Daarom heeft de gemeente de uitbater van De Melodybar gevraagd het feest onder een andere noemer te presenteren.

Eigenaar Jeroen van Prooijen is dit niet van plan, laat hij maandagavond in een reactie weten. ‘Het Hoerenbal is een traditie die jaarlijks in elk Nederlands homocafé terugkeert’, zegt hij. ‘Het is niet meer en niet minder dan een vrolijke verkleedpartij. Het heeft niets te maken met prostitutie of zelfs maar seks.’

De Melodybar verwacht dat er enkele tientallen travestieten op de feestavond afkomen.

Reageer op dit artikel