nieuws

Sjoerd Kooistra: ‘kroeg niet zomaar ontruimen

Café

Sjoerd Kooistra zegt niets te maken te hebben met de rechtszaak die Heineken heeft gewonnen van Gouden Kooi en Kropa, bedrijven die de tussenschakel vormen tussen kroegeigenaar Kooistra en verhuurder Heineken. Vanwege het uitblijven van de huur mag Heineken van de rechter kroegen ontruimen. Volgens Kooistra is dit echter onjuist.

Sjoerd Kooistra: ‘kroeg niet zomaar ontruimen

Volgens Kooistra kan een kroegbaas er niet zo maar worden uitgezet. ‘Ook een kroegbaas heeft huurbescherming.’ Een van de zaken die op de nominatie staat om ontruimd te worden is discotheek Exit in Amsterdam.

Gouden Kooi is een bv van Kooistra’s nicht en rechterhand Grietje van der Veen. ‘Door een fout bij de Kamer van Koophandel duikt die bv op in deze zaak, maar Gouden Kooi heeft er niets mee te maken. Die uitspraak van de rechter klopt niet. Er komt ook een hoger beroep.’

Pacht innen

Heineken zegt geen zaken te doen met Kropa, maar volgens Kooistra is dat onzin. ‘Mijn bedrijf, Plassania, verhuurt de panden aan Heineken. Die heeft vervolgens zelf Kropa aangewezen de pacht te innen. De juristen van Heineken zijn vijf maanden bezig geweest met het op orde maken van de papieren, maar Kropa was het uiteindelijk niet eens met de vergoeding die Heineken wilde betalen. Daarop zei Heineken niks meer met Kropa te maken te willen hebben.’

Kooistrakroeg

Kropa heeft in navolging van Heineken ook de pachters van Heinekens Kooistrakroegen aangeschreven, vertelt Kooistra. ‘Kropa heeft de pachters laten weten dat ze het geld nu rechtstreeks naar Heineken Nederland in Zoeterwoude moeten overmaken, omdat Kropa niet meer voor Heineken werkt.

Alle kroegen die Heineken huurt, zullen vanaf januari rechtstreeks aan Heineken gaan betalen. Omdat er een conflict is over de vergoeding, houdt Kropa geld in beslag.’

Heineken wil een bedrijf tussen henzelf en de pachters hebben, omdat de brouwer zelf niet wil verpachten. ‘Dat Heineken niet wil verpachten is hun probleem, niet het mijne’, zegt Kooistra tegen Quote.

Reageer op dit artikel