nieuws

Sjoerd Kooistra verkoopt Oesterbar

Café

Horecaondernemer Sjoerd Kooistra heeft de Oesterbar aan het Leidseplein Amsterdam verkocht aan Jan Wieger van der Linden. Vastgoedhandelaar Van der Linden heeft op zijn beurt een nieuwe exploitant gevonden, die het restaurant binnenkort met nieuw personeel wil heropenen. Van der Linden was vorig jaar slechts één dag eigenaar van café Luxembourg en staat bekend als ‘niet onomstreden’.

Sjoerd Kooistra verkoopt Oesterbar

Dat meldt De Volkskrant. De verkoop van de Oesterbar is tegen de wil van het huidige personeel. Dat bevestigde de bedrijfsleider dinsdagavond op de lokale televisiezender AT5. De Volkskrant meldt dat Van der Linden binnen twee maanden met nieuw personeel in oude stijl wil heropenen. Van der Linden wil over de prijs voor de Oesterbar alleen kwijt dat het ‘een redelijke prijs’ is.

De nieuwe eigenaar is in Amsterdam niet onomstreden, aldus De Volkskrant. Vorig jaar was hij slechts een dag eigenaar van café Luxembourg aan het Spui in de hoofdstad. Dezelfde dag verkocht hij de zaak aan Kooistra, die kort daarvoor ook al het aanpalende café Hoppe had gekocht.

Kooistra zelf erkent dat het hem niet is gelukt het 80 jaar oude visrestaurant aan de praat te krijgen. ‘De combinatie van de namen Oesterbar en Kooistra had niettemin zeer schadelijke gevolgen. We kregen de tent niet meer aan de praat. Ik heb de gemeente al een half jaar geleden laten weten dat ik op zoek ging naar een nieuwe eigenaar’, aldus Kooistra in De Volkskrant.

Ook de Oesterbar kan bogen op een roerige geschiedenis. Vooral de laatste jaren was het veelvuldig in het nieuws. Het visrestaurant ging in 2004 failliet onder Kooistra. De Oesterbar was overigens niet de eerste horecagelegenheid van de ondernemer die bankroet ging.

Kooistra werd ervan beschuldigd dat hij de zaken moedwillig op de fles liet gaan. Het personeel van de Oesterbar deed zelfs aangifte tegen de horecatycoon, maar het Openbaar Ministerie besloot vorig jaar hem niet strafrechtelijk te vervolgen wegens gebrek aan bewijs.

De gemeente vertrouwde de kwestie eveneens niet en stelde een onderzoek in naar de handel en wandel van de ondernemer. Ze ontdekte inderdaad een patroon in de wijze waarop Kooistra’s bedrijven failliet gingen. Hij moest daarop beloven openheid van zaken te geven en zijn bedrijfsvoering aan te passen.

Reageer op dit artikel