nieuws

Smit & Dorlas wil Kooistra niet om zeep helpen

Café

Smit & Dorlas is in gesprek met Sjoerd Kooistra over de aflossing van een schuld van vier ton die Kooistra met de koffiebrander heeft. ‘Er is contact, we zoeken naar een oplossing’, aldus een woordvoerder van de brander.

Smit & Dorlas wil Kooistra niet om zeep helpen

Op 1 juni is de zittingsdatum voor de faillissementsaanvraag. De koffiebrander hoopt er voor die tijd uit te zijn met de veelbesproken horecatycoon.

‘We zijn er niet op uit om hem om zeep te helpen’, aldus een woordvoerder van de koffieleverancier. Het liefst ziet de koffiebrander dat Kooistra het bedrag van 4 ton in een keer op tafel legt. Lukt dat niet, dan wil het bedrijf garanties zien in de vorm van een bank- of hypotheekgarantie, omdat ook de brouwers Heineken en Inbev vorderingen hebben op Kooistra. ‘We willen niet voor een tweede keer het schip ingaan’.

In 2004 sloot Kooistra een megacontract af met Smit & Dorlas voor de afname van 70.000 kilo koffie gedurende vijf jaar. Als tegenprestatie stelde Smit & Dorlas koffieapparatuur ter beschikking met een geschatte waarde van 100.000 euro. Bovendien betaalde het een marketingfee van 10.000 euro omdat het koffiemerk zichtbaar is in de zaken van Kooistra.

Maar volgens Smit & Dorlas is Plassania de afnameverplichting bij lange na niet nagekomen. Tussen 2004 en maart 2010 is nog geen dertigduizend kilo koffie afgenomen. Volgens de koffieleverancier deed Kooistra regelmatig bonen van andere herkomst in de machines.

Inmiddels is Smit & Dorlas geen toeleverancier meer.

Reageer op dit artikel